Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting
Foto
E-mail uw bericht

Foto
Blog als favoriet !


Gastenboek
Een berichtje nalaten:  
Voeg berichtje toe!

Laatste commentaren
  • vlasliederen (Frank Deleu)
        op Beverenaar en vlasveteraan Marcel Himpe te gast in Café Vlasparlee
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • Een zicht op Beveren-Leie
  • foto
  • Categorieën
  • Activiteiten (1)
  • Basisscholen (4)
  • Bijzondere activiteiten (4)
  • Jubileum (16)
  • Kermis 2012 (9)
  • Koninklijk bezoek (1)
  • Kroniek van zeven... (33)
  • Parochie (4)
  • Stads weetjes (3)
  • Venster op het verleden (1)
  • Verenigingen (12)
  • Kalender

    Activiteiten

    Zoeken in blog

    Archief Beverse Weetjes

    03-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hallebedevaart 2 en 3 mei

    Zilveren jubileum Hallebedevaart
    De Hallebedevaart is aan de 25ste editie toe. Dit zilveren jubileum zal gevierd worden op zaterdag 1 maart 2008. Het feestprogramma begint met een eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk om 17.30 uur. Daarna is er de ontvangst op het gemeentehuis en een etentje voor de ingeschrevenen

    >

    Ieder jaar, het eerste weekend van mei, vertrekt de groep na een kort gebed op vrijdag om 17.30 u aan het kapelletje in de Driesstraat. Onderweg smelt die groep samen met die van Deerlijk en Vichte. In Leupegem (de eerste halte na 27 km) sluiten Heestert en Anzegem zich aan om zo met een goede 100 bedevaarders de tocht verder te zetten. Van Leupegem gaat het naar de volgende halte in Nederbrakel (14 km), naar Ophasselt (9 km), naar Meerbeke (11 km) en Pepingen (15 km). Na de laatste halte resten nog 6 van de 82 km om op zaterdag omstreeks 15.15 u aan de Basiliek in Halle aan te komen.

    Het prille begin
    In Beveren-Leie begon het allemaal met Eddy Devos uit Ter Weerst die samen met zijn tweelingbroer (Heestert) in 1982 te voet naar Halle was geweest. Het jaar dat daarop volgde, zocht Eddy een delegatie om vanuit Beveren-Leie te kunnen vertrekken. "Ik had gehoord", vertelt Eddy, "dat Dirk Lobbens, eveneens uit Ter Weerst, ook al enkele keren te voet naar Halle was geweest met de groep van Oostrozebeke en een paar maal met deze van Bavikhove. Ik ben toen even gaan informeren of Dirk het zou zien zitten om vanuit Beveren te vertrekken en zo is alles eigenlijk begonnen."

    "Vooraleer we vertrokken", gaan Eddy en Dirk verder, "lieten we onze eigen Beverse vlag maken. Etienne Ducatteeuw ontwierp het schild en daarmee zijn wij toen naar de firma Waelkens getrokken. De vlag, een vlaggenstok en een opbergkoffertje kostten toen iets meer dan 12.000 oude Belgische franken, waarvan we elk de helft betaalden. Maar we kregen hier en daar eens een gift en zo konden we na enkele jaren onze onkosten voor de vlag vereffenen. Samen met Marleen Sablain zijn we uiteindelijk met z'n drieën vanuit Beveren-Leie het eerste jaar op bedevaart vertrokken. Een bedevaart om nooit te vergeten, meer dan de helft van de tijd stapten we in de gietende regen", weten Eddy en Dirk te vertellen.

    Statistieken
    In 1984 vertrokken al 11 bedevaarders, 1989 was een topjaar met 31 bedevaarders. De afgelopen 25 jaar zijn er 146 verschillende bedevaarders vanuit Beveren vertrokken, samen goed voor 513 boetetochten. Ondertussen kregen Eddy en Dirk versterking en kwamen er twee bestuursleden bij. Dirk Follens, die in 1984 de eerste keer meestapte, vervoegde het bestuur in 1985. Antoon Vantieghem, die al vele jaren trouwe medewerker was, kwam in 1996 het bestuur versterken. "In 1985 werd Pierre Vandermeulen een vaste medewerker", gaat het bestuur verder. "Voor de vrouwen was een toilet vinden onderweg niet altijd even gemakkelijk. Voor de gelegenheid bouwden Pierre Vandermeulen en zijn vrouw hun schoolbus ieder jaar om. Er werd een ruimte voorzien voor het draagbare toilet, een ligbank voor diegenen die het eens wat lastig kregen en een ruimte waar proviand voor onderweg kon opgeslagen worden. Tot een paar jaar geleden reed Pierre vrijwillig en kosteloos met de groep mee. We zijn er hem dan ook heel dankbaar voor", zegt het bestuur eenparig.

    Nooit meer
    Blaren en gewrichtspijnen zijn de meest voorkomende kwaaltjes waarmee de bedevaarder te kampen krijgt, en natuurlijk is er de uitputting bij aankomst. "'Nooit meer', hoor je dan bij aankomst", zegt Antoon. "Maar na de viering in de Basiliek zijn ze een beetje bekomen en beginnen ze al van volgend jaar te spreken". "We willen van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen van harte te bedanken die op de een of andere manier een steentje bijdroeg in de afgelopen 25 jaar", besluit het bestuur.

    Hallebedevaart in 2008 achterna
    Reeds voor het 26ste jaar vertrokken er op vrijdag 2 mei bedevaarders vanuit Beveren-Leie, richting Halle.
    Deze boetetocht telt meer dan 80 km en startte omstreeks 17.30 u. Er waren heel wat familieleden en sympathisanten komen opdagen om de 22 bedevaarders een hart onder de riem te steken. Na een gezamenlijk gebed met diaken Gilbert Deketele vertrokken de bedevaarders richting Deerlijk. Aan de Prince smolten de Beverse bedevaarders samen met de Deerlijkse. Samen gingen ze op weg naar Vichte waar de volgende groep zou aansluiten. Op weg naar Vichte verliet Beverse Weetjes de groep. We blijven de bedevaarders echter volgen en proberen hen zo in de bloemetjes te zetten voor deze heel bijzondere inzet. We wensen hen allen een goede vaart en heel veel moed.
    De Hallebedevaart telde dit jaar in totaal 103 deelnemers, enkelen onder hen hadden zich ingeschreven om een gedeelte van de bedevaart mee te stappen.
    Op zaterdagmorgen ging Beverse Weetjes de bedevaarders terug opzoeken en trof ze in zaal St. Berlinduskring te Meerbeek omstreeks 10.30 u.

    Het bestuur wist te vertellen dat er dit jaar opvallend meer verzorging nodig was. Reeds in de eerste halte te Leupegem was dat al te merken, blaren, lage rugpijnen en spierpijnen waren de meest voorkomende klachten. Maar alles was tot daartoe goed verlopen. Het goede weer liet de bedevaarders tijdens deze halte toe om wat verpozing te zoeken op het grasplein recht tegenover de zaal.

    Iets voor 11.00 u zette de groep zich terug in beweging richting Pepingen, een tocht van 15km. Onderweg daarnaartoe stonden al heel wat familieleden en sympathisanten langs de weg om de bedevaarders stukje bij stukje te volgen. Omstreeks 12.30 u arriveerde de bus aan de laatste halte te Pepingen. Naast de reizigers uit Heestert, Deerlijk, Vichte en Anzegem stapten ook heel wat bekende gezichten uit Beveren-Leie van de bus. De bedevaarders kwamen in Pepingen aan om 13.35 u. voor een kort oponthoud van een 15-tal minuten.

    De laatste etappe tot aan de basiliek te Halle telde nog 6 km., niet ver meer, nee, maar als je er al zo’n 75 in de benen hebt en een nacht niet geslapen... dan weegt iedere stap meer dan dubbel zo zwaar. Een 3-tal km verderop (aan de klokjes) werden de vlaggen klaargezet. Vandaaruit worden ze tot aan de basiliek meegedragen. Van zodra de bedevaarders in aantocht zijn worden de klokjes in werking gezet en klinkt het: ‘Te Lourdes op de bergen’, (om kippenvel van te krijgen).

    De Beverse vlag werd door Denise Ostijn tot in Halle gedragen. Voor Denise was het dit jaar de 20ste bedevaart, en 20 jaar lang wist Denise haar bedevaart van Beveren-Leie naar Halle tot een goed einde te brengen. Nog een eindje verderop was de politie zich aan het opstellen en onder hun escorte werden de bedevaarders door de straten van Halle geleid. Ondertussen hadden de familieleden en sympathisanten post gevat in de nauwe straatjes naar de basiliek toe om de vermoeide, voldane, blije, lachende, wenende… bedevaarders onder applaus te ontvangen en feliciteren.

    In het brandweerarsenaal was alles in gereedheid gebracht om de bedevaarders de kans te bieden zich wat op te frissen en indien nodig verzorging te geven.
    De bedevaart werd afgesloten met een eucharistieviering om 16.00u in de basiliek. Deze eucharistie werd voorgegaan door een van de priesters van de 5 organiserende gemeenten.


    03-05-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (1)
    02-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rerum Novarum in Beveren-Leie
    Heel uitzonderlijk in de geschiedenis viel de herdenking van Rerum Novarum dit jaar op 1 mei, het ‘Feest van de Arbeid’. Traditiegetrouw viert het ACW Beveren-Leie op Hemelvaartsdag Rerum Novarum, en ook dit jaar was dit niet anders.
    De dag begon met een eucharistieviering opgeluisterd door de Sint-Gregoriuszanggilde in de Sint-Jan de Doperkerk. De viering werd voorgegaan door ACW proost E.H. Luc Suys, bijgestaan door diaken Gilbert Deketele. E.H. Patrick Leenknecht verzorgde de homilie en enkele ACW bestuursleden namen de taak van lector op zich. 
    Na de viering ging het naar de Kernelle voor een feestelijke receptie waar schepen Rik Soens een toespraak hield. In zijn toespraak kwam o.a. de koopkracht aan bod en stelde hij een vijftal open vragen ter overweging.
    Na de toespraak nodigde voorzitter Carlos Verkaemer de aanwezigen uit om het glas evenjes te laten staan en samen naar buiten te gaan voor de aanplanting van de ACW Bewegingsboom.

    Toelichting bij de Bewegingsboom door voorzitter Carlos Verkaemer:
    “In mei 1891 schreef paus Leo XIII zijn encycliek Rerum Novarum, wat betekent “Over nieuwe dingen”. Voor het eerst in de geschiedenis stond het arbeidersvraagstuk centraal. Het betekende de aanzet voor de Christelijke Arbeidersbeweging. Uitgangspunten van de pauselijke encycliek waren een rechtvaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Als instrumenten om deze doelstellingen na te streven, werden zowel overheidsingrijpen als de vorming van vakbonden genoemd.

    Met zijn uiteenzetting over overheid, industrie en arbeid leidde paus Leo XIII de Kerk het industriële tijdperk binnen. Zijn pleidooi voor vakorganisaties was niet alleen een vernieuwing binnen kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. De encycliek bevat kritiek tegenover ongebreideld kapitalisme en veroordeelt tegelijkertijd het marxistisch socialisme. Zijn voorgestelde samenwerking tussen arbeid en kapitaal inspireerden onder andere tot de vorming van vakbonden en onder meer verschillende vormen van corporatisme, waar wetgevende macht aan burgervergaderingen wordt toegekend die economische, industriële, agrarische en professionele groepen vertegenwoordigen, alles sterk verwant aan het solidarisme.

    In de jaren 20 van vorige eeuw werden voor het eerst op Hemelvaartsdag optochten gehouden door de Christelijke Arbeidersbewegingen. Sindsdien is Hemelvaartsdag voor het ACW een feestdag en een moment om te tonen dat de sociale beweging nog steeds actueel is en kan rekenen op de medewerking van duizenden vrijwilligers. Ook vandaag nog.
     
    En om te laten zien dat het ACW nog steeds permanent aanwezig is, willen wij dit doen door middel van een Groene Draad door Vlaanderen. Van de kust tot het verre Limburg wordt op vele plaatsen door het ACW een boom geplant. Een bewegingsboom! Een lindeboom. Ook hier bij ons.

    De lindeboom werd bij de Kelten en de Germanen gezien als heilige boom. De godin Freya (!) zou er zich in vestigen. De geest van de linde gold als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de lindeboom als ‘goede boom’ beschouwd. Huwelijken werden gesloten onder de linde; de duimen van de geliefden werden dan in de bast gedrukt. Een lindetak zou tevens helpen als middel tegen tandpijn bij kinderen en het werd, in amuletvorm, gebruikt als bescherming tegen heksen en geesten. Ze werden ook aangeplant als ‘gerechtsbomen’ voor de dorpsrechtbanken. Bij feesten werden er rondedansen uitgevoerd, en de boom diende ook als schandpaal. Ge ziet dat de linde een belangrijke sociale functie had. En dat willen wij zo houden. Een groene bewegingsboom, een teken dat het ACW blijvend oog wil hebben voor een duurzame en aangename leefomgeving. Om te sluiten citeer ik even Guido Gezelle:
    O! wat schoon,
    wat bolgekruide lindenboom
     van verre ik staan zie
    blinkende in de morgendroom”.
    In de namiddag stond het Petanquetornooi op het programma.
    Maar om 14.00u regende het pijpestelen en het zag er naar uit dat dit onderdeel letterlijk en figuurlijk in het water zou vallen. Maar geen nood, de koffie was gezet en de aanwezigen konden genieten van een verse kop koffie met een geestrijk drankje. Om 14.30u klaarde de hemel echter uit en het tornooi kon alsnog van start gaan. 16 spelers en evenveel supporters genoten van een aangename namiddag, zij het vanin de loge,  op of rond de pleinen. Na de match kon iedereen nog nagenieten en zich tegoed doen met enkele drankjes naar keuze. Ondertussen was ook rangschikking berekend en op het schavotje mocht Frans Ostijn als derde plaatsnemen, Lucien Meersman als tweede en Jozef Huysentruyt werd winnaar van het Rerum Novarum Petanquetornooi 2008.

    02-05-2008 om 12:37 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    30-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.400 ton zand in Beveren-Leie!?

    Eerste manche provinciaal kampioenschap Amabeach in Beveren-Leie 

    Voor het derde jaar op rij mag VBC Beveren-Leie de kick-off geven van het
    provinciaal West-Vlaams kampioenschap Beachvolleybal.

    Het bestuur van Volleybal Dames Beveren-Leie is al maanden druk bezig om net als vorig jaar een geslaagd evenement op poten te zetten. Dit gebeurt in samenwerking met het stadsbestuur Waregem en het Koninklijk West-Vlaams Volleybalverbond (KWVBV), de provinciale afdeling van het Vlaams Volleybalverbond (VVB).

    Er liggen nog steeds vier uitstekende beachvolleybalterreinen waar op 27, 28 en 29 juni 2008 een goedgevuld programma zal afgewerkt worden.
    Vrijdag beginnen de wedstrijden van de recreanten en de veteranen om 19 uur.
    Zaterdag om 9 uur start de competitie voor de dames provinciaal en om 19.30 uur krijgen we het interverenigingentornooi van groot Waregem voorgeschoteld. Vanaf 21.30 uur wordt er na de inspanning plaatsgemaakt voor ontspanning in de speciaal daartoe voorziene grote feesttent voor de terreinen. Zelfs aan de kleinsten onder ons is gedacht met een groot springkasteel.
    Zondag moeten de dames plaats ruimen voor de herencompetitie provinciaal, die begint om 9 uur met aansluitend de finale. Om 11 uur houden we een receptie voor onze sponsors met daaropvolgend een feestmaaltijd waarvoor iedereen kan inschrijven.

    30-04-2008 om 19:20 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverse Weetjes op verplaatsing
    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
    Beverse Weetjes te gast bij de buren, meer weten klik hier.

    29-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    28-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slotveiling bh's voor het goede doel
    BOEZEMVRIENDEN
    De slotveiling van 109 bh's en 2 kunstwerken van bekende en minder bekende Waregemnaren gingen op zondag 27 april onder de hamer. Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci verzorgde het welkom. Hij hoopte dat de aanwezigen een goed gevulde portefeuille hadden meegebracht. Hij wist ook te vertellen dat er niets van de opbrengst van de veiling aan de een of andere vinger zou blijven plakken. Schepen Iacopucci stelde de veilingmeester Hans Soenen voor, ook hij stelde zijn diensten vrijwillig ten bate van dit goede doel.

    De topper van de veiling was de creatie van Ann Demeulemeester 'Heart' die de deur uitging voor 240 euro. Burgemeester Kürt Vanryckeghem had zijn oog laten vallen op 'Soutien Angélique' van Riet Galliaerd. Schepen Iacopucci was verlekkerd op 'Soetjien' van Denis Degloire. Bevers ACW voorzitter Carlos Verkaemer had het gemunt op 'Ze zin geld weird' van eerste schepen Rik Soens. Alle creaties gingen vlot de deur uit. De veiling bracht uiteindelijk de mooie som van 2190,50 euro op en gaat integraal naar de Stichting Dominique Mahieu van Koester, het kinderkankerfonds te Waregem. Op onstaande foto de afgevaardigden van de Stichting Dominique Mahieu
    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/

    28-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    27-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bangladesh bij ACW en KWB Beveren-Leie

    Op 24 april organiseerden ACW en KWB Beveren-Leie
    een avond rond Bangladesh.

    Ervaringsreizigers kwamen getuigen over hun inleefreis.
    Zo'n goeie 20 geïnteresseerden kwamen op de getuigenis van Frans en Evi af. Zij presenteerden hun inleefreis aan de hand van een diamontage, filmpjes en wisten daarbij heel wat boeiende verhalen te vertellen. Zo kregen de aanwezigen te horen en te zien hoe men te werk gaat in een steenbakkerij, hoe de verzorging er aan toegaat (1 verzorgende per 5000 personen) hoe men metaal giet...
    Een boeiende en leerrijke avond!!!

    27-04-2008 om 20:43 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Subsidies aankoop scharrelkippen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De stad Waregem neemt deel aan de regionale promotiecampagne “kippen als afvalverwerkers” van onze afvalverwerkingsintercommunale Imog.

    Onze stad wil bij deze campagne nog iets extra doen! De stad verleent een tussenkomst bij het aanschaffen van scharrelkippen. Het kippenproject loopt tot 30 juni 2008 en bestaat erin de burger aan te moedigen voor aankoop van scharrelkippen.

    Tijdens deze actie verleent de stad Waregem een tussenkomst van 1 euro per kip, bij aankoop van minimum 2 en maximum 5 scharrelkippen per gezin. De gemeentelijke tussenkomst kadert in de beleidsvisie voor afvalpreventie. Er wordt nog teveel afval meegegeven met de huisvuilzak. Het kippenproject past perfect in de doelstelling om minder GFT-fractie (groente-, fruit- en tuinafval) in het huishoudelijk afval te hebben.

    De kippen kunnen aangekocht worden bij
    AveveWaregem, Roterijstraat 242, 8793 Waregem
    Tom & C° , Gentseweg 516 , 8793 Waregem
    Om deze tussenkomst te bekomen, dient u gebruik te maken van de bon die te vinden is in de afvalkrant van IMOG. Indien je deze niet hebt ontvangen, kan je deze nog bekomen bij de milieudienst van de Stad Waregem. Tel 056 62 12 80 – e-mail : milieuzorg klik hier

    27-04-2008 om 13:39 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regeling periode naar aanleiding van 1 mei 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van donderdag 1 tot en met zondag 4 mei 2008 zijn gesloten:
    - alle administratieve diensten in het stadhuis en de deelgemeentehuizen
    - de beide containerparken in St. Eloois-Vijve en Beveren-Leie
    - de drie bibliotheken in Waregem, Desselgem en St. Eloois-Vijve
    - het cultuurcentrum De Schakel
    - burelen sportdienst in sporthal De Treffer
    Regeling stedelijke zwembad De Treffer:
    - donderdag 1 mei feestdagprogramma open van 10.00u-12.00u en van14.30u-18.00u
    - vrijdag 2 mei voormiddag gesloten en in de namiddag open van 14.30u- 22.00u
    - zaterdag 3 en zondag 4 mei: normale openingsuren

    27-04-2008 om 07:49 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    26-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energiezuinig bouwen, verbouwen en leven

    Jong CD&V WAREGEM presenteert
    Energiezuinig bouwen, verbouwen en leven:
    gespreksavond met Vlaams minister van Openbare werken, Energie, Leefmilieu en Natuur: Hilde Crevits.
    In aanwezigheid van panelleden Paul Renson (Renson nv) en Peter Desmet (schepen Stad Waregem). 9 mei om 19 uur in OC 't GAVERKE - Waregem
    GRATIS TOEGANG
    IEDEREEN IS WELKOM

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/

    Voor meer info kunt u steeds terecht bij Ann Sophie Kindt
    Gemeenteraadslid Stad Waregem
    Beveren-Dries 72 8791 Beveren-Leie
    GSM : 0478/59.45.26
    annsophiekindt@hotmail.com klik hier

    26-04-2008 om 07:12 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    25-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.85 jaar Sport na Arbeid

    De Beverse Veloclub 'Sport na Arbeid' werd een feit
    Wie deel één eerst wil lezen: klik hier.

    Het is niet bij herbergpraat en biervoornemens gebleven. In de dagen die volgden werden links en rechts kontakten gelegd en mensen voor de zaak warm gemaakt.
    Op 25 april 1923 werd opnieuw vergaard in "Sint-Jan". Niet om er nog eens over te praten bij pot en pint, maar om er goed en wel mee te beginnen.

    Er werd al dadelijk een bestuur gekozen. René Bostoen, de dikbuikige en jolige herbergier en beenhouwer, werd voorzitter. Zijn herberg werd meteen het lokaal waar de mannen van de veloklub zouden samenko­men. Als ondervoorzitters werden timmerman Maurice Desmet en Jozef Velghe aangesteld. Dat waren twee zielen in één zak. Maurice was ten andere Jozefs "Soigneur". Sekre­taris werd Theofiel Debaere, ook al een man die erbij was de allereerste keer. Dat sekretarisschap was hem wel toevertrouwd, want hij nam het ook waar voor de Pijpenso­ciëteit "Deugd en Vreugd". Er werd natuurlijk ook een penningmeester aangeduid, maar de mannen van de Veloklub laten dat potje maar liever gedekt. Het is al zo lang geleden, zeggen ze, en we zijn het al haIf vergeten. De eerste penningmeester die ze willen kennen is de latere fietsenmaker Jozef Mahieu, maar dan waren we al in het jaar 1927.

    De nieuwe vereniging werd "Sport na Arbeid" gedoopt. We vermoeden dat de naam bedacht werd door gemeentesekretaris Vancraeynest, de "geleerde" van het gezelschap. Verantwoord was hij in ieder geval. Wie dan wilde koersen als beginneling en ook verderop nog, moest eerst een hele week hard gewerkt hebben. Straatkoersen werden immers pas 's zondags verreden, omdat dit de enige rust- of vakantiedag was. Soms kwam er wel eens de maandag na ommegang of kermis bij, maar dat was dan ook het uiterste. Sport kwam ook na arbeid voor bestuur en leden van de vereniging. Eerst de boterham en dan pas het verzetje! Dat vond men over het algemeen vanzelfsprekend in die dagen. In het stichtingsjaar was Ernest Lebbe pastoor, Georges Quaghe­beur onderpastoor, Odilon Coussement burgemeester, Achiel Vancraeynest gemeentesekretaris en Emeric Verplaetse veldwachter. Dit om de officiële "top" van het Beveren van toen te belich­ten.

    Hoofddoel van de vereniging was het steunen van de enkele beginnende lokale renners die Beve­ren toen rijk was, ondermeer door het inrichten van velokoersen. Daarop hebben we vroeger al gewezen. "Sport na Arbeid" zorgde er inderdaad voor dat er elk jaar twee koersen verreden werden: ene op de Ommegang en ene op de Kermis. Er waren twee trajekten daarvoor en ze kwamen afwisselend aan de beurt. De ene keer werd door de dorpsstraat gereden, van aan de herberg "In de Haard" tot aan "De Klokke" en terug. De andere keer ging het dan langs de Gentse Baan, van de Bulkenhoek naar Spriete en terug. Die trajekten waren wel zo recht mogelijk, maar aan het einde ervan moest telkens rechtsomkeer gemaakt worden en dat rond een daar geposteer­de lege bierton. De jeugd ging bij voorkeur in de buurt van die tonnen staan. Daar was immers de meeste kans om een al te ijverig aanstormend renner hals over kop over de kasseien te zien duikelen.

    Ook aan de "arrive" was het aanvankelijk een uiterst primitieve bedoening. Aan weerskanten van de weg stonden enkele klubleden van dienst, die een touw van zowat vijftig meter gespannen hielden om de reikhalzende en drummende supporters op afstand te houden. Na de Tweede Wereld­oorlog zou dat echter veranderen. Die afsluiting van koord en stevige mannenarmen was blijk­baar al1 te vaak in gebreke gebleven. Voortaan moest bij de aankomstplaats aan weerszijden van de weg ijzerdraad gespannen worden over een afstand van minstens tweehonderd meter. Het in de grond hameren van de stalen piketten en het spannen van de draad, was werk voor het duo Jozef Velghe-Jozef Debaere. Dat werd traditie. Jozef Debaere -meestal zonder kompl1imenten "de vlieger Baerkes" of kortweg "de vlieger" genoemd- was de schoonvader van Marcel Decavel, de huidige Sekretaris-penningmeester van de vereniging. De thans vijfentachtigjarige Jozef Velghe vertelt monkelend dat piketten en draad nog­al gauw aangebracht wa­ren, maar dat het altijd heel wat voeten in de aar­de had vooraleer ze weer weg raakten. Na een koers moest in de belendende herbergen immers menig woordje gezegd en menig pintje gedronken worden.

    "Sport na Arbeid" deed in die jaren ook nog wel iets anders dan koersen inrichten. Soms trok­ken de leden er in groep op uit om in Beveren of elders mee te rijden in de een of andere stoet. Hun fietsen waren dan feestelijk opgesmukt met vaantjes en kleurige papierguirlandes en zijzelf droegen hun klubtrui en hun dito groene pet. Zo kwamen ze eens bij donker in groep terug uit Avelgem. Het was een namiddag geweest met veel pintjes en veel pret en de stemming was meer dan guitig. Theofiel Debaere, de ijverige sekretaris van de vereniging, reed echter plots op een steen die ongevraagd op het fietspad was komen liggen en sloeg om, hals over kop de belendende gracht in. Het had er nog mee doorgekund zo het een gewone gracht geweest ware, maar het moest er nu even ongevraagd ene zijn die dichtgegroeid was met hoge brandne­tels. Zo kwam het dat de anderen wel de verwensingen hoorden die sekretaris Fielie uitbraakte, maar hem voor de rest onmogelijk ergens bespeuren konden. Het schijnsel van hun karburelampen belichtte een kwaadaardige netelmuur. Dat was alles. Er groeide paniek. Moesten ze nu zonder sekretaris terug naar Beveren? En wie zou dan het schrijfwerk doen? Een man uit de buurt bracht echter redding. Die kende de verraderlijke netelgracht en met vereende krachten haalden ze Theofiel naar boven. Over eventuele natte broek, besmeurde trui en brandende jeukplekken vertelt de geschiedenis verder niets.

    In het jaar 1925 trokken de mannen van "Sport na Arbeid" eens in groep naar Gent. Niet per fiets dit keer, maar met een autobus. Toen de voorstelling daar afgelopen was, zakten ze braafjes af naar Beveren, in het genoeglijke vooruitzicht van nog een paar gezellige uren in "Sint-Jan" bij voorzitter René Bostoen. Die gezellige uren kwamen eerder dan ze gedacht hadden, al was het begin ervan erg akelig. Even buiten Gent, aan "De Sterre", raakte hun autobus slaags met een personenwagen. Met de wagen van de konsul van Mexico nota bene! De botsing maakte wel geen slachtoffers maar van verder rijden was toch geen sprake meer. Er moest om een andere bus getelefoneerd worden. Toen die na een paar uren eindelijk ter plekke kwam, bleken de mannen van "Sport na Arbeid" hun tijd niet in ledigheid doorgebracht te hebben. Ze hadden onderkomen gezocht in een herberg en daar zodanig getracht de doorstane schrik weg te spoelen dat ze uiteindelijk net een bende kabaal schoppende kwajongens leken. Er kwam stadspolitie bij te pas. Zure klabakken waarschijnlijk die niet snapten dan een mens ook wel eens een glas kan drinken op zijn eigen welzijn en gezondheid. Jozef Velghe vertelt dat hij later nog naar Gent terug moest, naar het politie kom­missariaat. Hij kwam er evenwel met de schrik van af. De Gente­naars hadden waarschijnlijk ingezien dat ze niet met een bende brooddronken herrieschoppers te doen had, maar met een eerbare veloklub die het slachtoffer geworden was van de omstandigheden .

    In 1927 werd "Sport na Arbeid" andermaal het slachtoffer van omstandigheden. Van heel andere omstandigheden nu evenwel. Op een winterse avond van dat jaar waren de klubleden samenge­komen in "Het Oud Gemeentehuis" op het Ganzenpaneel, voor het gebruikelijke teerfeest van hun vereniging. De penningmeester was afwezig. Ziek, zei men. Niemand die er erg in had en er werd dapper gegeten en gedronken. Pas dagen later lekte het uit dat de "ziekte" voor de Veloklub erge gevolgen zou hebben. Er waren ruim duizend frank in kas geweest, maar van mees­ter noch van penningen werd verder ooit nog iets gehoord. Naar het schijnt had de man het geld gebruikt voor de aankoop van een koerspaard. Hij was daarmee toch in de traditie van het koersen gebleven! Het is toen dat de latere fietsenmaker Jozef Mahieu het op zich nam om zorg te dragen voor de voorlopig erg magere kas. Een taak die hij trouw is blijven vervul­len tot aan zijn overlijden in 1972. Kwam dan de erge ekonomische krisis van de dertiger jaren. De gouden tijd was voorbij en ook door "Sport na Arbeid" moest geschraapt worden om de twee eindjes aan mekaar te kunnen knopen. In 1934 werd besloten een toneelavond te organiseren, om de berooid geworden kas toch ietwat bij te spijkeren. De Veloklub waagde het evenwel niet alleen. Hij ging scheep met de Pijpensociëteit "Deugd en Vreugd", ook al een vereniging die met kaskwalen sukkelde.

    1934                     GEMEENTE BEVEREN-LEIE                     1934 
    Luisterrijk Zang - en Tooneelavondfeest
    op Zondag 14 Januari

    te geven door de tooneelmaatschappij «DE REDERIJKERS» van Gavere,
    in de gemeentezaal, met de talentvolle medewerking van Mevrouw De Rudder-Quartier, actrice aan de Gentsche Tooneelschool; ten voordeele der On­derstandskas van de Smoorgilde «Deugd en Vreugd» en de Veloc1ub "Sport na Arbeid”.

    Deuren open om 4.30 u.                                                                  Gordijn om 5 u.


    We vermoeden dat de toen nog jonge onderwijzer Jozef Stevens achter die toneelplannen stond. Hij woonde nog in Semmerzake, maar was tot aan zijn huwelijk op pension bij René Bostoen, de voor­zitter van de Veloklub. Er werd ten andere beroep gedaan op de toneelgroep "De Rederijkers" uit Gavere en Jozef Stevens speelde mee. Er werd gespeeld op zondag 14 januari, in de bovenzaal van de Jongensschool. Opgevoerd werden de dramatische eenakter "De Danseres" en het stuk "De Salonboerin", een komedie in drie bedrij­ven. De bezetting was gemengd. Waarschijnlijk iets totaal nieuws voor het Beveren van toen. Of de geestelijkheid er erg mee opgezet was, valt te betwijfelen. Gemengd toneel werd in die dagen nog beschouwd als een van Satans vele valstrikken. De zaal behoorde echter aan de gemeen­te en niet aan de parochie en een veto kon dus niet gesteld worden. De Bevernaars toonden in alle geval ruime belangstelling voor deze toneelavond. Er werden 315 kaarten van 4 en 134 van 3 fr verkocht. Toen de Gaverse toneelgroep zijn gevraagde 650 fr gekregen had en ook de andere onkosten betaald waren, schoot er nog een bedrag van 654,50 fr over om te verdelen tus­sen de Pijpesociëteit en de Veloklub. Belachelijk klein bedrag voor al het gepresteerde werk? Voorzichtig ! Het arbeidsloon bedroeg toen zeker niet meer dan 5 fr per uur. Reken nu maar eens uit!

    In 1935 werd weer een toneelavond georganiseerd samen met de Pijpen. Het nieuws was er echter blijkbaar al af en misschien was de krisis nog wat nijpender geworden. Er werden in alle geval slechts 216 kaarten verkocht en voor ieder van de twee verenigingen was er maar een overschot van 120 fr.
    Uit: Onder de Clocke

    25-04-2008 om 06:47 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    23-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACW Beveren-Leie viert Rerum Novarum op 1 mei
    In mei 1891 schreef paus Leo XIII zijn encycliek Rerum Novarum (Over nieuwe dingen). Voor het eerst in de geschiedenis stond het arbeidersvraagstuk centraal. Het betekende de aanzet voor de Christelijke Arbeidersbeweging.

    Uitgangspunten van de pauselijke encycliek waren een recht­vaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Als instrumenten om deze doelstellingen na te streven, werden zowel overheidsingrijpen als de vorming van vakbonden genoemd. In zijn uiteenzet­ting over overheid, industrie en arbeid leidt Leo XIII de Kerk het industriële tijdperk binnen. Zijn pleidooi voor vakorganisaties was niet alleen een vernieuwing binnen kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. De encycliek bevat kritiek tegenover ongebrei­deld kapitalisme en veroordeelt tegelijkertijd het marxistisch socialisme. Zijn voorgestelde samenwerking tussen arbeid en kapitaal inspireerden tot de vorming van vakbonden en onder meer verschillende vormen van corporatisme.

    Bij de 30ste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum , in 1922 werd in Borgerhout een optocht gehouden door Christe­lijke arbeiders.
    Sindsdien is Hemelvaartsdag voor het ACW een feestdag en moment om te tonen dat de sociale beweging nog steeds actueel is en kan rekenen op de medewerking van duizenden vrijwilligers.
    AI zijn er intussen 117 jaar voorbij sinds de encycliek van paus Leo XIII, ons vuur voor de sociale leefgemeenschap wakkert nog steeds in alle hevigheid.

    RERUM NOVARUM in Beveren-Leie

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
    Rerum Novarum 2008 'De Groene Draad voor Vlaanderen' ook in Beveren-Leie
    In heel wat steden en gemeenten zal er een lindeboom geplant worden. Ook in Beveren-Leie zal ACW voorzitter Carlos Verkaemer een lindeboom aanplanten, dé ACW Bewegingsboom.

    Een lindeboom is een boom vol symboliek. Zo werden deze bo­men aangeplant als 'gerechtsbomen 'voor de dorpsrechtbanken. Bij feesten werden er rondedansen uitgevoerd, er werden hu­welijken voltrokken en tevens diende de boom als schandpaal zodat de linde een belangrijke sociale functie had. Ze stonden meestal op een knooppunt van drie wegen. In Germaanse gebieden werd de linde beschouwd als een be­schermende boom. In Hollandse dorpen trof men vroeger vaak linden aan die het symbool waren van de burgerlijke vrijheid. ACW kent een nieuwe symboliek toe aan de lindeboom: de Bewegingsboom.

    23-04-2008 om 06:20 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    22-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat naar je borsten kijken, op donderdag 17 april ll.
    In antwoord op dit bericht klik hier  kreeg Beverse Weetjes onderstaande mail.

    Beste,
    Tot onze grote spijt en verrassing hebben we ook moeten vaststellen dat, nu er voldoende geïnteresseerden aanwezig waren, de ‘hoofdrolspeler’ niet kwam opdagen, ondanks herhaaldelijke pogingen om hem te bereiken en ondanks een overleg met Dr Lauer een 10-tal dagen voor de voordracht.

    Ondertussen vernamen we van Dr. Lauer dat zijn afwezigheid berust op een misverstand en dat hij zich hiervoor wenst te verontschuldigen.
     
    We stellen voor dat de (ontgoochelde) aanwezigen op de voordracht in Beveren-Leie prioritair uitgenodigd worden om deel te nemen aan de voordracht bij Dr. Vanclooster. We zullen sowieso voldoende ruimte vrijhouden voor jullie. Kunnen jullie dit alsnog meedelen aan jullie collega’s uit Beveren-Leie ?
    In de hoop u hiermee van dienst, groet ik u,
    Met vriendelijke groeten, Geert Van Assche
    Beleidsmedewerker welzijn en sociale zaken
    Stadsbestuur Waregem Gemeenteplein 2 8790
    WAREGEM
    056 62 12 35
    socialedienst@waregem.be 
    Bedankt Rita voor het doorsturen

    22-04-2008 om 18:33 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 26 ste Hallebedevaart vanuit Beveren-Leie

    Op vrijdag 2 mei vertrekken terug een aantal bedevaarders richting Halle.
    Wie wenst mee te stappen kan zich hiervoor inschrijven bij iemand van het bestuur:
    Eddy Devos 056/ 70 35 94
    Dirk Lobbens 056/ 70 03 46
    Dirk Follens 056/ 70 40 57
    Antoon Vantieghem 056/ 71 92 94
    U kunt er ook altijd terecht voor meer info.

    Wie de bedevaarders een hart onder de riem wil steken vooraleer ze deze tocht aanvangen kan dat door samen met hen een kort gebed te bidden aan de kapel O. L. Vrouw van Lourdes gelegen in Beveren-Dries te Beveren-Leie omstreeks 17.15 u.
    De eucharistieviering in Halle gaat door op zaterdag 3 mei om 16.00 u.

    De jaarlijkse dankviering gaat dit jaar door op zaterdag 10 mei om 17.30 u
    in de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie.

    22-04-2008 om 11:03 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    21-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waregem KINDERSTAD en BALLONHAPPENING
    Klik hier om alles te weten over Waregem KINDERSTAD en de BALLONHAPPENING
    van zaterdag 26 en zondag 27 april


    Tijdens WAREGEM KINDERSTAD organiseert WARO FOTO-DIACLUB WAREGEM in samenwerking met het Centrum voor Beeldexpressie een speciale fotosessie.
    Reeds meerdere jaren is de 42 jarige foto- en diaclub actief op de Ballonhappening en Waregem Kinderstad. Bij deze tiende editie willen wij de jeugdigen uitnodigen om de activiteiten digitaal te fotograferen: doelgroep 10 tot 14 jarigen
    .


    Zondag 27 april 2008 op de Hippodroom: WAREGEM KINDERSTAD "Jeugd fotografeert digitaal" Op zoek naar jeugdige persfotografen meisjes en jongens in de leeftijdsgroep 10 tot 14 jaar kunnen van 14 tot 17 u de activiteiten fotograferen rond Waregem Kinderstad. Dit kan met een eigen toestel of een toestel ter beschikking gesteld door ALFA SOLUTION.
    Wie een toestel wenst te gebruiken moet dit aanvragen tegen 25 april 2008 via e-mail etienne.deman@van-waregem.be klik hier

    Te vermelden: naam, voornaam, adres en geboortedatum
    De algemene informatie en inschrijvingsformulier wordt dan digitaal naar het afzendadres gestuurd. Voorwaarden voor deelname aan deze fotosessie op de hippodroom
    - Zich op 27 april 2008 vanaf 13.45u. aanmelden aan de centraal gelegen perstoren. (tribune)
    - Invullen deelnemingsformulier.
    - Voor de aanvang van de fotosessie een foto laten nemen met het te gebruiken toestel.
    - Na de fotosessie de opnamen ter beschikking stellen van de organisatoren
    - Deze worden op een laptop geplaatst die opgesteld staat in de perslounge.
    - De opnamen worden vervolgens geprojecteerd op het tv circuit van de hippodroom.
    Leden van de organiserende fotoclub zorgen voor informatie en begeleiding. Fotosessies met toestellen van de sponsor worden beperkt in tijd in functie van het aantal aanvragen.
    De deelname aan de fotosessie is gratis
    Een selectie van de opnamen wordt achteraf ter beschikking gesteld van FOCUS WTV voor publicatie op hun website.
    De foto’s worden ook geprojecteerd in "Waregem Expo" tijdens "Trefpunt", een meerdaagse happening rond vrije tijd. Een jury zal een aantal winnaars selecteren volgens leeftijdsgroep. Organisatie: WARO FOTO-DIACLUB WAREGEM i.s.m. het Centrum voor Beeldexpressie

    21-04-2008 om 21:58 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    20-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACW en KWB Beveren-Leie presenteren Bangladesh avond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op donderdag 24 april organiseren ACW en KWB Beveren-Leie een avond rond Bangladesh.

    Ervaringsreizigers komen getuigen over hun inleefreis. Deze avond gaat door in De Kernelle, Kerkdreef, Beveren-Leie en start om 19.30 uur.
    De inkom is gratis en er wordt u een gratis drankje aangeboden.
    Iedereen is van harte welkom.
    Info: Carlos Verkaemer, tel 056/ 71 72 82
    Klik op de affiche om ze groter te zien.

    20-04-2008 om 08:34 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    19-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goedgekeurd bij Keurslager Christ Baert te Beveren-Leie
    Vanaf vandaag kunt u het nieuwste magazine Goedgekeurd vinden op de toonbank bij Keurslager Christ Baert, Sint-Jansstraat 58 te Beveren-Leie.http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/             
    Als zoon van een pluimveehandelaar uit Waregem ging Christ Baert als kleine jongen al vaak helpen in een paardenslagerij in de buurt. Van het een kwam het ander, en zo komt het dat hij samen met zijn vrouw Christel al twintig jaar een slagerij runt in Beveren-Leie. Sinds twaalf jaar mag Christ zichzelf Keurslager noemen.
    "Ik heb me aangesloten omdat ik meer contact wilde met andere vaklui." Intussen is Christ voorzitter van de Keurslagerswerkgroep van de regio Kortrijk. "We wisselen ervaringen en ideeën uit", zegt hij. "Daar is het bij ons om te doen: dat we elkaar telkens naar een hoger niveau tillen:' Dat bleek onder meer toen Christ van de Keurslager-vereniging de Kristallen Kroon kreeg opgezet, als Keurslager met de beste spaghettisaus. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in barbecuegerechten. "In de zomer hebben we hier constant minstens vijfentwintig barbecuespecialiteiten in de toonbank, waaronder bijvoorbeeld in huis bereide witte pens."
    Verder blijkt in Beveren-­Leie ook paardengehakt een topper. "Paardenvlees is typisch voor de streek", aldus Christ. 
    Goedgekeurd...
    In deze uitgave kunt u heel wat interessante onderwerpen lezen zoals: Lekker Barbecueën, De barbecue, Recepten, Salades gezond op het bord en Langs de Leie ‘anders’ bekeken.
    Hint
    Zo’n twee jaar geleden gaf Christ de hint om in een van de magazines Goedgekeurd ook wat toeristische informatie te brengen over steden en dorpen die aan De Leie gelegen zijn. En vanaf vandaag is deze uitgave beschikbaar.
    Langs de Leie ‘anders’ bekeken.
    Van Lisbourg in Noord-Frankrijk tot in Gent stroomt de Leie: 214 km lang. Goedgekeurd volgde de rivier van de Belgisch-Franse grens in Wervik tot aan de grens met Oost-Vlaanderen in Waregem, op zoek naar natuur en cultuur.
    Rijkelijk geïllustreerd met foto’s
    Naast heerlijke recepten en de toeristische informatie is deze uitgave rijkelijk geïllustreerd met foto’s van gerechten en de bezienswaardigheden van steden en dorpen die om en bij de Golden River gelegen zijn. U kunt er trouwens kennis maken met verschillende Keurslagers en u vindt er heel wat diensten voor toerisme in terug.
    Kortom, de moeite waard om het in huis te halen, het ligt gratis ter beschikking bij Keurslager Christ Baert en de Keurslagers uit de regio.

    19-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat naar je borsten kijken te Beveren-Leie
    Een kort citaat: uit Boezemvrienden. Om het volledige persbericht te lezen klik hier.

    "In het voorjaar van 2008 worden, verspreid over onze stad en in samenwerking met de stuurgroep Waregem Gezond en de Waregemse vrouwenverenigingen, verschillende voordrachten gehouden onder de titel ‘laat naar je borsten kijken…’.
    Deskundige sprekers geven een toelichting bij het bevolkingsonderzoek. Bedoeling is een positieve, geruststellende boodschap mee te geven, met de nadruk op preventie en de meerwaarde van het bevolkingsonderzoek. Acht voordrachten door gespecialiseerde sprekers en op een plaats dicht bij u : waarom zou u zich niet laten informeren ?"

    In Beveren-Leie ging deze avond door op donderdag 17 april om 20.00u in de Kernelle. De stand van de bib was opgesteld, alle benodigdheden om de diavoorstelling te geven waren voorhanden en er waren 35 geïnteresseerde vrouwen paraat.
    En laat dit nu misschien wat oneerbiedig klinken maar de gespecialiseerde spreker Dr. Lauer.... hij stuurde zijn kat...

    19-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    18-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoeddag te Beveren-Leie

    Erfgoeddag in Beveren-Leie
    Op zondag 13 april organiseerde stad Waregem met medewerking van de gezinsbonden een erfgoedwandeling in de drie deelgemeenten Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve onder de titel ‘Venster op het Verleden’.

    scan0005


    De wandeling van ongeveer 4 km kon op eigen houtje gedaan worden met een plannetje of aan de hand van de nieuwe publicatie ‘Vensters op het verleden’. Om 14.30 u was er tevens in elke gemeente een wandeling met stadsgids voorzien. In de drie deelgemeenten werden naar aanleiding van de Erfgoeddag 18 infoborden geplaatst bij de verschillende bezienswaardigheden met een korte uitleg.

    Om 10.00 u stond de tent opgeslagen op het Bevers kerkplein en stonden de medewerkers gepakt en gezakt klaar voor het ontvangen van de eerste wandelaars die al klaar stonden voor vertrek. Over de ganse dag mochten de medewerkers zo’n 70-tal wandelaars verwelkomen. De heft ervan deed de wandeling op eigen houtje, de overige deden de wandeling in de namiddag met stadgids Willy Denoulet (gewezen Bevernaar.) Beveren-Leie noteerde daarmee trouwens het grootste aantal deelnemers van de drie deelgemeenten.
    Op de foto ook de ceremoniemeester en Elma en Selma die de groepswandeling animeerden.

    scan0006
    Alles wat u hier te lezen krijgt is geschreven aan de hand van hetgeen de gids wist te vertellen en daarbij enkele gegevens uit 'Onder de Clocke' aan de hand van Etienne Ducatteeuw en Michel Debrouwere (waarvoor dank). 


    *De eerste halte die werd aangedaan was de Sint-Jan de Doperkerk.

    scan0018

    Bij het binnengaan van de Sint-Jan de Dopekerk wees de gids op de prachtige bloemen die, gekweekt door de pastoor E.H. Luc Suys, steeds de kerk sieren.
    In de ingang van de zijkapel werd er halt gehouden aan de grafsteen van Geraard van Gistel en zijn echtgenote Alice Walcourt.  


    *De tweede halte was op het vernieuwde kerkplein, daar wist de gids te vertellen dat Beveren-Leie een van de enige gemeenten is, die na 1940 een nieuw centrum kreeg. Dat heeft te maken gehad met het opblazen van de oude kerk die op een uiterste uithoek (aan de Leie) van Beveren stond. Er zou dus een nieuwe kerk gebouwd worden in middelpunt van Beveren. Maar dat was niet zo simpel en er werd eerst een noodkerk gebouwd in 1947. Na 1960 zijn de meeste huizen in de Kerkdreef er gekomen. Hij wees eveneens op het monument dat naast het gemeentehuis (1956) staat:

    ‘De Bouwer’ van Willem Vermandere, ingehuldigd in 1987.

    scan0010

    *De derde halte lag ietjes verderop aan de plaats waar de noodkerk heeft gestaan in de Kerkdreef.

    ;scan0019

    Het kerkje dat sinds 1781 vredig gelegen was, enkel de akkers en de gebouwen van het Goed te Beaulieu scheidden de kerk en de pastorie van de toen nog bochtige Leie, kreeg op 23 mei 1940 -Sacramentsdag- de genadeklop. Belgische geniesoldaten bliezen de toren op, om de oprukkende Duitsers een uitkijkpost over de Leievlakte te ontnemen. Ze sprongen echter zo kwistig met het dynamiet om dat het hele gebouw vernield werd en de kerk daar nooit meer zou herbouwd worden.

    Tijdens de oorlogsjaren kon natuurlijk niets gedaan worden en de feestzaal van het klooster werd omgebouwd tot kerkruimte, ook de pastorie kreeg een jaar onderdak in het klooster. In de bovenzaal van de jongensschool vonden wekelijks 2 zondagse missen plaats. Toenmalig pastoor De Visscher toonde wel vol trots plannen en tekeningen van een neef van hem voor een nieuwe kerk die op dezelfde plaats zou opgetrokken worden, maar verder dan dit kwam het niet. Bij sommigen groeide zelfs de gedachte dat het misschien beter zou zijn de kerk na de oorlog te herbouwen op een plaats die centraler gelegen was in het dorp. Toen de oorlog goed en wel voorbij was stelde de familie De Brabandere-Delaere uit Bavikhove aan het Bevers gemeentebestuur grond ter beschikking op de oostkant van de Barmstraat -nu Kerkdreef- voor het bouwen van een noodkerk. Het was immers overduidelijk dat het nog geruime tijd zou duren vooraleer aan een volwaardige parochiekerk kon gedacht worden. Wat de beweegredenen ook mogen geweest zijn van de familie laat Beverse Weetjes hier achterwege. De grond lag in het hartje van Beveren en was de enige zinnige plek voor het aanleggen van een nieuwe dorpskom.

    In 1947 was het dan eindelijk zover.Beverse stiellui konden aan de slag voor het optrekken van de noodkerk. De materialen die men daarvoor moest gebruiken waren aan de sobere kant. Op Kerstmis 1947 werd het een feestelijke dag want de noodkerk werd in gebruik genomen.
    Onderpastoor Liefooghe was er zo van aangedaan dat hij tijdens de vespers volgende uitspraak deed tijdens het sermoen: "Tweeduizend jaar geleden ongeveer werd onze Heiland geboren in een arme stal in Betlehem. En nu zitten wij hier in onze nieuwe stal....". (Bron: Eerste Bevers Schetsboek en Onder de Clocke)

    De noodkerk heeft dienst gedaan tot 1970 als kerk. Daarna deed ze nog jaren dienst als feest- en sportzaal om uiteindelijk in 1995 gesloopt te worden. Met de bouw van de noodkerk kreeg Beveren-Leie dus een nieuwe dorpskern en weldra zal het huidige Kerkplein een metamorfose ondergaan.


    *De vierde halte was een stop aan de site van Interlin in de K. Albertstraat. Deze site is er gekomen in 1958 wat aan de streek goede economische vooruitzichten bood, daar de vlas- en de textielnijverheid een dieptepunt kende. Interlin was een van de grootste bedrijven van de streek, samen met een bedrijf uit Gullegem waar men eerst leemplaten en later spaanderplaten produceerde. Deze site is nu eigendom van de firma Huyzentruyt die er woningen zal op bouwen.

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
    De site Interlin

    De vijfde halte was op de hoek van de School- en de Roestraat aan het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. Het eerste kapelletje dat er stond dateerde uit 1932 en werd gebouwd door enkele buurtbewoners.

    In Onder de Clocke vonden we deze tekst terug: Het heiligdommetje werd gebouwd op initiatief van de buurtschap, aan de hoek van de Schoolstraat en de Roestraat. Het werd gewijd op zondag 5 juli 1932. Fier op hun realisatie poseren Emmanuël Velghe, Leo Vercruysse, André Viane, Napoleon Vercruysse en veldwachter Victor Goussaert’.

    Ondertussen moest dit kapelletje plaatsruimen voor de verbreding van de rijweg. Er werd echter een nieuw kapelletje opgetrokken en op een natte zaterdag 10 december 1960 kwam vicaris generaal Mgr Depoorter de huidige kapel van O.L.Vrouw van Vlaanderen inwijden.

    scan0007

    *De zesde halte was gelegen op de hoek van de Roestraat met de Sint-Jansstraat.

    scan0014

    Daar staat sinds 1906 het kapelletje gewijd aan Sint-JozefHet werd er gebouwd op initiatief van pastoor Jozef Neurath. Het doel ervan was een halteplaats voor de processie die tweemaal per jaar door de oude Plaatse trok. Dat was op de zondag na Sacramentsdag en op Maria Hemelvaart. Het kapelletje kostte toen 417,50 oude Belgische frank, om in huidige termen uit te drukken is dit zo’n 10 euro. Let wel, in Onder de Clocke staat te lezen dat de jaarwedde van een gemeentesecretaris toen 850 Bfr bedroeg en voor de gemeenteontvanger was dat 300 Bfr.
    Om het nodige bedrag bijeen te krijgen werd daarvoor een inschrijvingslijst geopend. Die inschrijvingslijst is bewaard gebleven, (maar daar komen we later nog op terug).
    Naast het kapelletje staat de hoeve ‘De Robijn’ hoelang die er staat is niet geweten. Wel is geweten men het woonhuis vernieuwde in 1865 (gevelsteen), de rest van het gebouw is ouder. Zeer merkwaardig zijn de twee linden die er staan, de mooiste van Beveren wist de gids te vertellen. De linden werden indertijd aan hoeven gezet om ze beschermen tegen boze geesten en waren tevens een symbool van vruchtbaarheid. De hoeve is nu bewoont door Jan Vantieghem.

    Rechts van de Sint-Jozefkapel op de andere hoek van de straat ziet u boven de voordeur nog Sint-Jan staan, dit was vroeger café en beenhouwerij uitgebaat door de robuuste René Bostoen. Daar is ook de wielerclub ‘Sport na Arbeid’ gesticht op 25 april 1923.
    Het is ook daar dat de eindstreep van de wielerwetstrijd ‘De grote prijs André Defoort’ lag. André werd in 1941 kampioen van België en in 1942 ging de eerste grote prijs André Defoort door.
    Zoals eerder vermeld is, zal het ontstaan van ‘Sport na Arbeid’ die binnen enkele dagen 85 jaar bestaat verschijnen op Beverse Weetjes. 
    Om het eerste deel te lezen  klik hier. 
    Om deel twee te lezenklik hier.


    *De zevende halte lag een eindje verderop aan de overkant van de Sint-Jansstraat aan boomkwekerij van Joos Van Tieghem klik hier.
    scan0015Op de weide naast de oprit, 'De Poperput' genoemd, stond er vroeger een hoge wip voor de boogschutters. De gids wist ook te vertellen dat daar ooit een huisje zou gestaan hebben dat diende om mensen te isoleren met een besmettelijke ziekte zoals cholera, de pest… dat noemde men de lazarie.

    De weg werd verder gezet en bij het kruisen met de Kleine Heerweg wees de gids links, op het gebouw waar het allereerste gemeentelijk onderwijs geven werd.


    *De achtste halte bevond zich aan café ‘t Fonteintje vroeger De Handboog waar de Beverse schuttersgilde werd heropgericht, daar bevond zich de liggende wip. Dit is ook sinds jaar en dag het lokaal van de pijpensociëteit ‘Deugd en Vreugd’ die in 1910 werd opgericht in café De Kloef.Indertijd !s daar ook nog het gemeentehuis in ondergebracht geweest. Op het infobord aldaar kunt u een foto zien van de gewezen schuttersgilde. 

    scan0009

    In Onder de Clocke vonden volgende tekst over de groepsfoto: De Beverse Sint-Sebastiaansgilde in 1938 ter gelegenheid van het tienjarig bestaan na de herstichting in 1928. De foto werd genomen op de Persemeers achter de herbergen "De Rode Poort" en '" t Hof van Commerce".
    Onderaan, met hun grote beveiligende wissen hoed, de pijlrapers Lucien Vereecke en Jacques Verborgh.
    Eerste rij gezeten, van links naar rechts : Marcel Steelant, Silveer Nijs (Desselgem), Constant Clinckemaille, Georges Houdhuyze, de Desselgemse stationschef Leopold Schepens, Jeroom Mestdagh, Jacques Verschuere en Constant Cnockaert.
    Tweede rij, staande, van links naar rechts : Remi Snauwaert, René Bostoen, Gentil Casteele (Desselgem). Gerard Lecluyse, Pol Lambrecht, Georges Debaere, meester Leon Lecluyse, meester Ottevaere uit Ooigem en Frans Vandevoorde.
    Derde rij, van links naar rechts : Maurits Vandenberghe, Jules Cnudde, Gentil Seijns, Georges Houduyze junior, Hilaere Oos­terlinck en beenhouwer Nijs uit Deerlijk.


    *De negende halte bevond zich aan het oudste café van Beveren ’t Leckerke en op de andere kant vindt u het voormalig café die de naam ‘Eclk soukt te leven’ droeg. Later werd deze naam veranderd in ‘Twee honden aan één been’. Toepasselijk wist de gids te vertellen want naar het schijnt kwamen de twee café uitbaters niet al te best overeen.

    scan0016

    Het gemeentehuis is ook een tijdlang gehuisvest geweest in ’t Leckerke (tot rond 1880), u vindt er trouwens nog altijd den bak van weleer. In de loop der jaren kreeg ’t Leckerke een nieuw uitgangbord en werd omgedoopt in “De Goede Hoop”
    In 1925 werd het een gesloten huis. Na de dood van Cyriel Debaere in 1980 kwam het gebouw leeg te staan. In de zomer van 1981 werd de galerij Handicraft er in ondergebracht. Op Beveren kermis ging de galerij open. De nieuwe uitbaters hopten na enkele maanden een kleine drankgelegenheid te kunnen koppelen aan de galerij waar een biertje, koffie en pannekoeken zouden te verkrijgen zijn. Deze drankgelegenheid kreeg ook de oude naam van ’t Leckerke terug. Maar het is niet bij een kleine drankgelegenheid gebleven, maar het huidige Leckerke werd daarbij een gezellige Bistro.


    *De tiende halte bevond zich op het Bevers kerkhof tevens de plaats waar de oude kerk stond. De kerk stond naar het oosten en het koor naar het westen gericht. Een uitzondering, want van bijna alle kerken is het koor naar het westen gericht. Blijkbaar zou dit gekomen zijn omdat men bij de bouw van de kerk in 1781 het onderdeel van de toren van de andere kerk heeft willen gebruiken en daardoor was het niet mogelijk om het koor naar het westen te richten. Daar waar de gebedsruimte nu staat, stonden vroeger de kerkhuisjes. 

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
    De voormalige kerkhuisjes

    Daar woonde indertijd Maurice Pauwels, ’t was de grootste man van Beveren (figuurlijk) wist de gids te vertellen, hij was grafdelver en haalde het stoelgeld op in de kerk. Met zijn karretje waarop een ladder bevestigd was moest hij ook slachtoffers van een ongeval ophalen om ze in het dodenhuisje dat zich achter het kerkhof bevind op te baren.
    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
    Over Maurice Pauwels (Uit Onder de Clocke Januari 1979)
    Begin december vierden Maurice Pauwels en Celina Huyzentruyt de vijftigste verjaardag van hun huwelijk. Eigenlijk moest dat a1 een paar weken vroeger gebeurd zijn, maar Maurice wou mordikus eerst nog eens in een kliniek te Roeselare gaan onderduiken. Waarom we dit gouden jubileum vermelden in onze "heemkunde-blaadjes"? Tja, Zo heel moeilijk te raden is het niet. Maurice zelf is zo ongeveer een stuk Beverse folklore en samen met zijn "Sliena” betrekt hij sinds zowat 45 jaar het kerkhuisje, een van de mooiste en best onderhouden oude gebouwtjes van ons dorp.

    Maurice werd te Beveren geboren in 1907. Zijn vader was Alfons Pauwe1s. A1zeleven een felle vent geweest, die Fons. Hij had echter zo 1ang over het werk gebogen gestaan in Frankrijk en daarna hier in de streek, dat zijn lijf tenslotte naar de aarde gekromd stond en dat hij in zijn 1aatste jaren twee stokken nodig had om zich voetje voar voetje voort te slepen. Dit belette hem echter niet nog altijd de ervaren "soigneur" te zijn op het duivenhok van Raf  Debaere. Ook Celina is een rasechte Beverse. Ze is hier in 1901 geboren als dochter van Felix Huyzentruyt. Van Felix "Maantjes" die in oktober 1918 om het 1even kwam bij de doorbraak van de Geallieerden. Dat "Maantjes" is geen 1apnaam. Het is doodeenvoudig een vadersnaam. Felix was immers zoon van Romaan -van Maantje- Huyzentruyt

    Maurice en Celina trouwden op 27 nobvember 1928. Een jaar of zes daarna kwamen ze in het kerkhuisje wonen. Toen was dat nog een tweewoonst. Ze betrokken het zuide1ijk gedeelte. Hun voor­ganger daar was Mentie Vandenbroucke. Mentie, die op triestige wijze aan zijn einde gekomen was. Niemand die dat ooit had kun­nen denken van hem. Een man die handeling had van alles en daarbij nog de grootste "farceur" van het dorp. En 1iegen dat de molens draaiden ! Als je iets doorvertelde wat Mentie je voor de vaste waarheid toevertrouwd had, dan was je ver van je huis. Maar hij had tegenslag gehad in zijn gezin. Eerst zijn oudste zoontje dood en daarna, Anna Waegebaert, zijn vrouw. Dat heeft hem neergehaald. Samen met het huis, nam Maurice ook een paar van Menties stielen over. Hij werd putmaker op het kerkhof en ophaler van het stoelgeld in de kerk. Als "knechtebrakken" en later a1s "opkomerlingen", hadden we respekt voor de grote vuisten waarin we ons stoelgeld stoppen moesten. Bij Mentie hadden we onze "dikken" we1 eens kunnen verdonkermanen om er na de mis snoep voor te kopen. Bij Maurice Pauwels lukte dat echter nooit. Hij kende onze knepen. Had ze blij kbaar zelf toegepast in zijn kinderjaren. Zijn ervaren pensejagers niet de beste "garde-chassen"?

    Tot na de Tweede Wereldoorlog, op een verblijf in Frankrijk na, heeft Maurice aan het vlas gewerkt. Natuurlijk, Wat kon een Bevernaar toen beter doen dan aan het vIas werken? In 1946 echter kwam hij "aan de gemeente". Voortaan was het zijn taak een wakend oog te houden op de Beverse wegen, graskan­ten, beken en rioleringen. Hij heeft dat werk gedaan met toe­wijding en kennis. Tot in het jaar 1971. Er is een tijd ge­weest dat je hem zowat overal kon tegenkomen in Beveren, met zijn alaamkarretje achter zijn fiets. Zijn opvolgers hebben nu een traktor met aanhangwagen, maar Maurice moest het met zijn karretje zien te rooien. Dat hij werkelijk rust nam toen hij een jaar of zes geleden met pensioen ging?

    Och, hij was geen vent om te rusten. Zijn kerkhof, zie je, zijn kerk­hof. Trouwens, als we in Beveren gemoedelijk spreken over iemand die al een poosje dood en begraven is, dan zeg­gen we : "Hij ligt al jaren aan Pauwels". Maar het stoelgeld ophalen deed hij niet meer. Vooral Celina begon het zich te ontzien. Zo ver telkens naar de nieuwe kerk en de karosserie van een mens verbetert er niet op met het vorderen der jaren.

    Sinds jaar en dag staat Maurice als duivenmelker bekend. En niet als de eerste de beste! Hij heeft uitslagen ge­maakt die er zijn mogen. Wie als duivenliefhebber zeggen kan dat hij " ras van Pauwels" op zijn kot heeft, is goed af. Tenminste, als hij er zelf ook een beetje verstand van heeft. Als Heemkundige Kring moeten we Maurice en Celina vooral dankbaar zijn voor de manier waarop ze het oude Beverse kerkhuis vertroetelen. Het is aan hun nooit aflatende zorg te danken dat dit hoekje bij het kerkhof zowat het schilderachtigste plekje van het dorp is. In hun huiskamer hangt een grote ingelijste kleurenprent van hun woning. Ze zijn er bijzonder trots op. En met al­le reden! Maurice en Celina, gefeliciteerd en hou je taai ! We kunnen de trouwe wachters bij ons kerkhof nog lang niet missen.
    Maurice is overleden in 1983, zijn vrouw Celina in 1979

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/ 
    Het dodenhuisje werd gebouwd in 1950-1952, architect was Gentiel Van Eeckhoutte uit Waregem.
    In de gebedsruimte op het Kerkhof kunt u een permanente tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van deze site.

    *De elfde halte was bij de hoeve ‘Goed te Beaulieu’ de bakermat van Beveren. De naam zou afkomstig zijn van een vroegere bewoner. Het eigennaardige aan de site is dat de hoeve bijna in een cirkel gebouwd is, een soort achthoek. Op de hoeve is nog steeds een klok, wellicht al gerestaureerd, te vinden die vroeger de mensen moest verwittigen wanneer de maaltijd klaar was en tevens om het Angelus te bidden. Achter de hoeve lag vroeger ook het vuilnisbelt van Beveren. 

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
    ‘Goed te Beaulieu’

    De Sint-Jansstraat loopt ten einde op de trakel, het jaagpad langs de Leie. Volgens de gids zou er indertijd lang sprake geweest zijn om daar een brug te bouwen met verbinding naar Bavikhove, maar die is er nooit gekomen. Schepen Pietro Iacopucci wist daarop te zeggen dat er terug sprake zou zijn om *Beveren met Bavikhove te verbinden. 
    In december 2011 werd de site een beschermd monument en in juli 2016 eigendom van stad Waregem.
    Meer weten hierover klik hier.
    *Update 6 juni 2020: ondertusen is de fiets- en wandelbrug eveneens een feit geworden
     klik hier.


    *De twaalfde halte was aan de Zavelput gelegen. Daarvoor keerde de groep op zijn stappen terug en sloeg links af, het wandelpad op, naar de groene long van Beveren. De zavelput is geen natuurlijke vijver, hij is ontstaan door de ontginning van zand. Dat gebeurde in de jaren 1976 tot 1986 door de firma Vroman. Later heeft de stad dit stuk aangekocht om in te richten als natuurpark. Het is een aantrekkingspool voor vogels en heeft een natuurlijke begroeiing van verschillende planten.
    klik hier. om meer te weten te komen over dit Bevers stukje natuur

    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
     De Zavelput

    *De dertiende halte was in de Grote Heerweg gelegen aan het terrein waar vroeger de d’ oude meisjesschool stond. Op 12 mei 1880 werd Hendriek-Cornelius Plaetevoet benoemd tot pastoor van Beveren, in navolging van de zieke pastoor Hendrik Crupelant. Vanuit Brugge zal hij wel de vermaning gekregen hebben om alles op alles te zetten en de gebouwen van de nieuwe vrije school in de kortste keren klaar te krijgen. We vermoeden dat de werken op het beschikbaar perceel langs de Grote Heerweg al dadelijk na zijn aankomst een aanvang namen. Zelf heeft hij er ten andere 1.460 Bfr uit eigen zak aan besteed. Deken Vandeputte nam intussen contact op met de Zusters Paulinen uit Kortrijk. Op 29 augustus 1880 schreef hij aan de bisschop dat die er wel voor te vinden waren het verstrekken van onderwijs in Beveren op zich te nemen. Er kwam evenwel een kink in de kabel. Toen de gebouwen al bijna klaar waren, liet de overste van de Paulinen aan pastoor Plaetevoet weten dat het haar, wegens onvoorziene omstandigheden onmogelijk was haar belofte na te komen.

    scan0017

    Op aanraden van deken Vandeputte ging Hendrik Plaete­voet dan aankloppen bij de pastoor van Lendelede, directeur van het klooster van de Zusters van de H. Vincentius aldaar. Daar kreeg hij de toezegging los dat drie Zusters naar Beveren zouden komen om er les te geven. Op 21 maart 1881 kon hij aan zijn bis­schop laten weten dat al1es nu in kannen en kruiken was. De nieuwe gebouwen zouden heel binnenkort klaar komen en, zo Monseigneur zijn toestemming wilde geven aangaande die Lendeleedse Zusters, zou men zonder verwijl kunnen van wal steken met het verstrekken van on­derwijs. De nieuwe school was dus zo goed als klaar in april 1881. In totaal kostte ze 20.503,18 Bfr. De overeenkomst met Zuster Clemence, algemene overste der Zusters van de H.Vincentius van Len­delede werd op 12 april 1881 op schrift gesteld. Het Beverse "Comiteit der Katholieke Scholen" stelde hierbij twee klaslokalen ter beschikking en een woonhuis voor de Zusters, met aanslui­tend een hof. Jaarlijks zouden de Zusters als vergoeding een bedrag van 1.500 Bfr uitgekeerd krijgen met daarbij de nodige brandstof. Lendelede van zijn kant verbond er zich toe steeds drie Zusters voor zijn nieuw bijhuis beschikbaar te houden.

    De Lendeleedse Zusters die in mei 1881 naar Beveren kwamen waren Zuster Valentine. Zuster Sera­phine, Zuster Norbertine en Zuster Rosa. In de wereld heetten ze respectievelijk Nathalie Debac­ker, Theresia Allaert, Marie Verstraete en Rosalie Delbaere. Zuster Valentine, de eerste overste van het Bevers klooster, was te Meulebeke geboren op 2 februari 1852, Zuster Seraphine te Oost­rozebeke op 22 september 1839, Zuster Norbertine te Ingelmunster op 5 augustus 1858 en Zuster Rosa te Wielsbeke op 27 mei 1831.

    In de loop der jaren werd er ongeveer om de twintig jaar een stukje bijgebouwd. Helaas had ze een paar jaar terug geen reden van bestaan meer en werden de klaslokalen in de nieuwe school ondergebracht. De oude school en het klooster werden te koop aangeboden en stad Waregem kon de koop rond maken. Op 8 mei 2006 werd de school gesloopt en de grond verkocht. Nu worden er enkele KMO'S opgetrokken.

    Elie Liefooghe (1884-1979), die een grote devotie had voor O.L.Vrouw van Lourdes werd tot onderpastoor van Beveren-Leie benoemd in 1929 en kwam hier in de maand juli aan. Hij trok meermaals naar Lourdes en wilde O.L.Vrouw van Lourdes dichter bij de Bevernaars brengen. Aan de westkant van het klooster bouwde hij eigenhandig een Lourdesgrot. Ze werd plechtig ingewijd op een zondag in mei 1935. Twee jaar later moest ze echter afgebroken worden omdat het klooster de grond nodig had voor nieuwe klaslokalen. De onderpastoor kreeg toen een hoekje toegewezen tegen de noordkant van de feestzaal van het klooster. Deze Lourdesgrot heeft er gestaan tot ze in 1968 afgebroken werd. De toen al oud geworden onderpastoor Liefooghe heeft toen wat mistroostig het Mariabeeld meegenomen om het een plaatsje te geven in zijn hof, zo lezen we in Onder de Clocke.

    scan0008
    De Lourdesgrot van onderpastoor Elie Liefooghe werd gebouwd met puin, rotsblokken en steenkoolslakken afkomstig van Beverse textielfabrieken.
    De laatste Lendeleedse Zuster, Zuster Godelieve verliet Beveren-Leie in 2005. Zij werd in 2007 tot Ridder in de orde van 'Beverna Cum Laude' geslagen klik hier.


    http://blog.seniorennet.be/archiefbeverenleie/
    Het Kutskapelleke in de Hoonakkerdreef

    De dertiende halte: Vroeger stond het Kutskapelletje langs de Grote Heerweg, op het voorerf van zaliger Hilaire en Paula Decavel-Callewaert. Ook Theresia Salem­bier, de overgrootmoeder van een der stellers van dit artikel, heeft op die plaats gewoond omstreeks het midden der vorige eeuw. Dat kapelletje was Hi laires eigendom. Het was begrepen geweest in de aankoop van zijn erf. Die het weten konden, vertelden een vrome legende over zijn ontstaan. Eens, in onheugelijke tijden, voer een schipper met zijn schuit op de Leie. Zowat ter hoogte van de hofstede "De Potterie" geraakte hij in moeilijkheden en zijn boot dreigde te vergaan. Toen riep hij de Moeder Gods aan. Hij beloofde dat hij daar ter harer ere aan de Leieboorden een kapel zou bouwen, als hij uit zijn penibele situatie gered mocht worden. Maria, bereidwillig en goed als steeds, kwam ter hulp en de schip­per en zijn vaartuig bleven ongedeerd. De man vergat zijn belofte niet. Langs de Grote Heerweg, aan de hoek van de "karriere" die naar de Potterie en de Leie voert, liet hij het Kutskapelletje bouwen. Dat vertellen de oude Bevernaars. Van generatie tot generatie moet het verhaal doorgegeven zijn. Veel meer dan boeiende legende was het echter niet.

    Er leven trouwens nog meer van die legenden in de Leiestreek.
    Zo te Bissegem, waar het kapelletje van O.L.Vrouw van de Herteklop staat. Een schipper kwam met zijn boot alover de Leie gevaren. Het vaartuig zat volgestouwd met baksteen. Niet onlogisch eigenlijk. In de loop der tijden werd heel wat dergelijke steen uit de streek van Armentieres over de Leie naar Vlaanderen gevoerd. Zo ook omstreeks 1780, toen de nieuwe Beverse parochiekerk gebouwd werd. In alle geval dreigde de zwaargeladen schuit te zinken toen ze ter hoogte van Bissegem gekomen was. Net als in Beveren smeekte de schipper Maria's hulp af en die ver­kreeg hij prompt. Uit dank loste hij daar ter plaatse een gedeelte van zijn stenen en liet daarmee het kapelle­tje bouwen, O.L.Vrouw van de Herteklop ter ere. Twee Leieboordlegenden dus. De ene niet veel verschillend van de andere.
     
    Voor het Kutskapelletje althans zal de waarheid heel wat prozaïscher geweest zijn. Als we het goed bekijken, staat het op de uiterste hoek van het Munkenhoffonsier, van de akkers dus die voor de Franse Revolutie eigendom waren van de Gentse Sint-Pietersabdij. In de Nieuwstraat in Dessel gem, aan het andere uiteinde van het Munken­hoffonsier, stond trouwens ook een kapelletje. Het ligt bijna voor de hand dat die kapelletjes een soort grens­palen waren. Misschien wel een soort "schutsengels" die over het domein moesten waken. Over het mogelijke bouwjaar van het Kutskapelletje tasten we volledig in het duister. De bouwstijl leek 17de-eeuws en het werd inder­daad in 1684 voor het eerst vermeld in een geschreven bron. In een der registers van de Sint-Pietersschepenbank staat de moord beschreven op Gregorius Fremault, baljuw van de Sint-Pietersheerlijkheid. Zijn "doot lichaem" werd op 30 juni 1684 gevonden bij de "onse Lieve Vrauwe capelle" die stond tussen Desselgem en Beveren, langs de Grote Heerweg. Hij had een “fusijck ofte pistool scheute dwers deur sijnen hals" gekregen. Had de moordenaar zich schuilgehouden in het kapelle­tje ? Het is best mogelijk. Het heiligdommetje werd trouwens wel meer als schuilplaats gebruikt door man­nen met een geweer in de hand. Zowel op het einde van de Eerste Wereldoorlog als bij het begin van de Twee­de, hebben soldaten daar beschutting gezocht bij de gevechten aan de Leie. Dit weten mensen uit de buurt te vertellen .

    In gewone tijden echter ging het er vrediger aan toe.

    scan0011Meestal lag het kapelletje dan in volstrekt landelijk ke rust, langs een beurtelings zandige en modderige Grote Heerweg, die zich eenzaam door de kouters sleepte. Vooral op de zon­dagen in mei echter, was daar in de buurt volop leven en beweging. Moeders uit Be­veren en Desselgem kwamenen met hun kroost naar daar afgezakt om er wat te bidden voor intenties allerhande en het oude Lie­ve-Vrouwbeeldje te kussen. Soms hadden zelfs vaders zich laten verleiden om mee te trekken op die pelgrimswandeling onder de rijzige populieren van de Grote Heer­weg. Het was een gebruik dat waarschijn­lijk zijn wortels had in een zeer ver verleden.

    We hebben de tijd geweten, zo tus­sen beide Wereldoorlogen in, dat Julia Callewaert op die meizondagen bij het kapelletje een kraampje opzette. Julia was een ongetrouwde zuster van Paula Callewaert, een schoonzuster dus van Hilaire Decavel, die bij hem inwoonde. Haar kraampje gaf aan dat kleine bedevaartsoord iets feestelijks. Te meer daar Julia in haar kraampje, naast kaarsen, ook "rode zeemtopjes", "bollen", "lange asem" en ander snoepgoed uitstalde. Ook na de Tweede Wereldoorlog plachten heel wat Bevernaars en Desselgemnaars op een der meizondagen naar het Kutskapelletje te trekken om er wat weesgegroeten te bidden en daarna het Lievevrouwtje uit zijn nisje te halen om er zichzelf en de meegebrachte kinderen mee te zegenen.

    Zij die er enkele jaren vroeger als kind waren, za­gen nu hoe hun eigen kroost ruziede om de offerkaars te mogen aansteken en een geldstuk in het gleufje van de offerblok te stoppen. Het was echter niet zo heel landelijk en veilig meer in de buurt van het kapelletje. Een paar jaar voor de Tweede Wereldoorlog immers had de oude Grote Heerweg een betondek gekregen en steeds meer au­to's begonnen erover te razen. De moeders moesten hun kroost nu in de gaten houden. Het Kutskapelletje was hoogbejaard geworden intussen en het stond er maar zielig meer bij. In de loop der tijden had het reeds heel wat opkalefateringen gekregen natuurlijk en de littekens ervan waren te zien op de muren. Ook het schaliendak zag er haveloos uit en was dringend aan reparatie toe. Binnen hadden de reumatiek geworden muren ooit een zinkbekleding gekregen om het vocht wat te weren. Vermoedelijk in de twintiger jaren werd die bekleding overschilderd met de eenvoudige "fresco"-motieven die toen bij onze huisschilders in zwang waren. Ook dat schil­derwerk had op de duur alle frisheid verloren en kon de erosielaag op het zink niet meer verbergen. Al met al had Hilaire Decavel van zijn vroegere "propretaris", bij de aankoop van zijn doening, slechts een pover heiligdomme­tje als toegift gekregen.

    Beverens oudste kapelletje was dringend aan reparatie of zelf aan herbouwen toe.

    scan0012


    Toen werd alle gepieker over restauratie plots overbodig. In maart-april 1968 werd de Grote Heerweg verbreed en van een asfaltbedekking voorzien en het kapelletje stond in de weg. De wegeniswerkers hadden er natuurlijk geen zware kluif aan om het in elkaar te knokken. Gemeentesekretaris Etienne De Bel had de Heemkundige Kring echter vooraf verwittigd van wat te gebeuren stond. Zo kwam het dat Etienne Ducatteeuw alles had kunnen fotograferen, tekenen en opmeten terwijl het nog tijd was. De meizon van het jaar 1968 was de eerste sinds zeker drie eeuwen die geen Kutskapelletje meer beschijnen kon. Aanvankelijk deed het vreemd aan daar op die hoek. Alles leek er opeens zo kaal.

    Er werd gesproken' over herop­bouwen. In het bestek van de wegeniswerken was trouwens een bedrag voorzien ervoor. Maar waar moest het nieuwe kapelletje komen? De verbreding van de Grote Heerweg had aardig wat grond weggehapt uit het voorerf van Hilaire Decavel. Daar kon de kapel niet meer herbouwd worden. Zoveel was zeker. Er werd verder gezocht. Onder druk van Etienne Ducatteeuw werden links en rechts kontakten gelegd, maar de zaak sleepte aan. Maanden en ten­slotte jaren gingen voorbij zonder dat men uitkomst zag. Uiteindelijk, toen schier alle hoop op herbouw vervlo­gen leek, kwam de oplossing. Ze werd helemaal spontaan en zonder ophef gebracht door Paul en Kristien De Smet-Vandorpe. Het Kutskapelletje mocht herbouwd worden op een hoekje grond voor hun nieuwe woning in de Leiestraat. (nu de Hoonakkerdreef)

    Ondertussen waren ook enkele Beverse ambachtslui en een paar mensen die vanalles verstand hadden zich voor het geval gaan interesseren. Moest de kapel herbouwd worden? Goed! Als de Heemkundige Kring zorgde voor stenen. hout, tegels en schaliën, zouden zij wel zorgen voor de rest. Betalen! Geen denkan aan! Een mens moet toch iets doen om zijn hemel te verdienen. Om te beginnen werd zoals voor elk gebouw in onze streek een plan gemaakt en een bouwvergunning aangevraagd. Dit verliep zonder problemen. Op 23 oktober 1971 werd de eerste spade in de grond gestoken. Daarna volgden de funderingen, het metselwerk, de dakconstructie en zo verder. Het was een ongemeen slecht najaar en het voorjaar 1972 was geen haar beter. Er werd hoofdzakelijk 's zaterdags gewerkt meestal met dikke jassen en dito halsdoeken aan.

    Wie waren de mannen die het voor mekaar brachten? Jan en Andre Debaere, Gaby en Rik Peirs, Jozef en John Bostoen, Michel Huyzentruyt, Sylveer Derie, Hubert Cozijns en Jan Allegaert. Paul Desmet en Jozef Vandorpe waren altijd "aan en bij" om de stielmanen een handje toe te steken. Kristien en Blanka zorgden dat er voortdurend warme koffie "met een dreupelke der in" bij de hand was, en dat was nodig in dat hondenweer. Pastoor De Pourcq die die bende gaarne bezig zag kwam al eens met een bakje bier aandraven. De ganse operatie gebeurde onder leiding van Etienne Ducatteeuw die het plan getekend had, maar ook op de stelling stond en insprong waar nodig was. Iemand die zich "gejeund" heeft aan de bouw van het Kutskapelletje was André Debaere. Hij heeft veel van de echte stielmannen doen opkijken, hij, de boer die kon metselen, tim­meren, tot het moeilijke kappen en nagelen van de natuurschaliën toe!

    In de meimaand 1972 was het gebouw zo ongeveer klaar. De oude getrouwen die er een weesgeroet kwamen bidden stonden verrast. Het was weer net als vroeger. Hetzelfde uitzicht, dezelfde stemmigheid, maar heel wat beter nu. Al1es was nieuw immers. Alles nieuw? toch niet! Het ijzeren kruis op de spits van het dak en de ijzeren raamverdeling waren afkomstig uit de oude kapel. Ook de zware deur en de deurdorpel. Die eerbiedwaardige dorpel, uitgesleten door de talloze klompen en schoenen die erover geschuifeld hadden in de loop der tijden. In de weken die volgden werd het interieur door Jan Kerkhove verder afgewerkt. Het altaar van vroeger kwam er weer met daarop geschilderd de titel waaronder Maria hier vereerd wordt: "Onze Lieve Vrouw Troost-ter-Nood". De eigenlijk foutieve woordsamenstelling werd opzettelijk aangehouden. Ook de opgepoetste oude kruisweg met zijn Duitse on­derschriften herkreeg zijn plaats aan de wand, evenals het oude Lievevrouwtje in het schrijn dat ooit door een geduldige knutselaar werd uitgezaagd,

    En dan was er nog de prachtige maar vervuilde koperen kandelaar die door Jozef Vandorpe weer toonbaar gemaakt werd, maar die sindsdien jammer genoeg uit het kapelletje ontvreemd werd. Het probleem van het grote Mariabeeld dat op het altaar moest komen als alles overheersende figuur, werd opgelost door Norbert Nolf. Hij wist een geschikt beeld zitten op een zolder van de normaalschool te Torhout waar hij les geeft, en wist het daar "pro deo" los te peuteren.

    Op zondag 22 oktober 1972 werd het nieuwe Kutskapelletje ingewijd door pastoor Arthur De Pourcq. De weerman hield zich volstrekt onpartijdig. Hij gunde deze plechtigheid geen beter weer dan hij de bouwers gegeven had. Het was guur en buiig. Kille wind kwam aangejaagd over de kale vlakte van de toen nog onbebouwde Tomberg. Toch waren er heel wat Bevernaars komen opdagen die namiddag. Het werd een so­bere plechtigheid. Helemaal in de stijl van het heiligdommetje zelf. De op­gehangen vlaggen klapperden in de vlaggende wind en zorgden voor een echt Vlaamse begeleiding bij de Marialiederen gezongen door het meisjeskoortje van Maria Stevens.

    In zijn dankwoord beklemtoonde pastoor de Pourcq de blij­vende genegenheid van ons volk voor Maria. Een genegenheid die wel van het vroegere kinderlijke verloren heeft, maar anderzijds volwassen aspecten bij­gekregen heeft. Hij wees er ook op dat samenwerking onder mensen voor een onbaatzuchtig doel, tot veel in staat is. Er zijn enkele jaren voorbijgegaan intussen. De voorheen zo blote Leiestraat (nu Hoonakkerdreef) is nu met haar weliggroeiende wilde kastanjelaars een echte dreef geworden. Ook omheen het Kutskapelletje wint de groenmassa aan kracht. Daar heeft Jan Debaere, erevoorzitter van de Heemkundige Kring, voor gezorgd. Nog een paar jaar en het kapelletje zit in een schrijn van groen gevat. Jozef en Kristien Vandorpe zorgen er inmiddels voor dat het gebouwtje binnen en buiten "mag gezien worden". Intussen zijn de materiaalkosten die toch al in de duizen­den frank opgelopen waren, betaald en uit de wereld geholpen, mede dankzij de steun van het Waregemse Gemeentebestuur. In de meimaand zullen weer heel wat Bevernaars even aanlopen bij "Onze Lieve Vrouw Troost-der-Nood".
    Meer weten over de oudste kapel klik hier.


    * 15de en tevens laatste de halte
    Deze bevond zich aan het Kruise op de hoek met de Deken Debo- en Nijverheidsstraat.


    Het Kruise op de hoek van de Deken Debo- en Nijverheidsstraat

    Het oorspronkelijke kruis, gelegen in een landelijke omgeving, wordt reeds vermeld in 1779, wanneer een lindeboom met kruis door de toenmalige pastoor van Desselgem wordt gebruikt als grensafbakening bij het verpachten van zijn Bevers tombergtiend.

    In 1970 wordt de linde omgehakt. Het 18de-eeuwse kruisbeeld wordt op initiatief van de Heemkundige Kring in 1971 teruggeplaatst: het kruisbeeld wordt bevestigd op een nieuw kruis en onder een nieuw afdakje, en wordt geflankeerd door twee jonge lindeboompjes. Het nieuwe kruis en afdakje zijn vervaardigd door schrijnwerker Gilbert Vandamme, het smeedwerk door Eugeen Lambrecht. Het houten Christusbeeld wordt in 1978 afgenomen voor restauratie; het beeld krijgt een nieuwe metalen doornenkroon en het opschrift "INRI".

    In 1983 rukken vandalen de benen van het beeld af. Het 18de-eeuwse beeld wordt in 1998 vervangen door een gietijzeren Christusbeeld, afkomstig uit Sint-Denijs (Zwevegem) en vervaardigd door Fonderies Nestor Martin. Het beeld wordt op 2 april door aannemer Kurt Libbrecht uit Waregem op zijn plaats gehangen. In 2002 wordt één van de twee lindebomen gekapt om plaats te maken voor een wegwijzer.

    Beschrijving. Gekruisigde Christusfiguur geplaatst op het voetpad op de hoek met de Nijverheidstraat. Links van het beeld, lindeboom. Houten kruis van 1971, vervaardigd uit afzeliahout. Rondboogvormig afdakje bestaande uit een gebogen, ijzeren plaat. Wit beschilderd, gietijzeren beeld.


    18-04-2008 om 00:00 geschreven door Beverse Weetjes


    Categorie:Venster op het verleden
    >> Reageer (0)
    16-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdrit Tweedaagse van de Gaverstreek voor het eerst te Beveren-Leie
    Door de tijdrit van de 32° Tweedaagse van de Gaverstreek was Beveren-Leie
    zondagvoormiddag 13 april in tweeën verdeeld.
    Van de Pontstraat tot de Toren was de Kortrijkseweg voor de helft gereserveerd voor de 154 renners die de tijdrit over 7,7 km dienden af te haspelen. Ook het gedeelte kant Deerlijk was hermetisch afgesloten, alles voor de veiligheid natuurlijk.

    Deze rit tegen de tijd werd voor de allereerste maal georganiseerd te Beveren-Leie. Met de steun van schepen Rik Soens, en de medewerking van de Beverse wielerclub Sport na Arbeid was dit alles mogelijk.

    Zeven renners bleven onder de 10 minuten, Julien Vermote (Wielergroep Beveren 2000) zette de beste tijd neer: 9 minuten 46 seconden en 69 hondersten, een gemiddelde van 46,2 km/h.

    De ploeg New Heebra-Lombarden sloeg zijn tenten op in de Nijverheidsstraat, op de parking van Boss-Paints. Een en ander was georganiseerd door renner Mathias Vanmarcke, kleinzoon van buurtbewoner Jean Claerhout en Frida Deruyck. Mathias reed een verdienstelijke tijdrit, dertigste plaats op 32 seconden van de winnaar.

    Voor alle uitslagen  klik hier.

    Om de site van Mathias Vanmarcke,
    kleinzoon van Jean en Frida Claerhout- Deruyck te bekijken
    klik hier.
    Met dank voor het insturen van foto's van Mathias

    16-04-2008 om 19:52 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede instapviering van de communicantjes
    De 43 communicantjes waren op zaterdag 12 april terug samen in de Sint-Jan de Doperkerk voor de tweede instapviering. Ze brachten verschillende teksten zoals de schuldbelijdenis, de voorbeden…en luisterden de viering op met prachtige liedjes. Voor het bidden van het Onze Vader vormden ze een kring rond het altaar en tijdens de communie kregen zij een kruisje van E.H. Luc Suys.
    Op Pinksteren mogen zij als eregast aanschuiven aan de tafel van de Heer.

    16-04-2008 om 10:43 geschreven door Beverse Weetjes


    >> Reageer (0)


    Beveren-Leie

    Photobucket



    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Archief per dag
  • 30-12-2019
  • 19-05-2010
  • 15-03-2010
  • 14-03-2010
  • 10-03-2010
  • 09-03-2010
  • 08-03-2010
  • 04-03-2010
  • 03-03-2010
  • 02-03-2010
  • 01-03-2010
  • 27-02-2010
  • 24-02-2010
  • 23-02-2010
  • 22-02-2010
  • 20-02-2010
  • 19-02-2010
  • 18-02-2010
  • 17-02-2010
  • 16-02-2010
  • 13-02-2010
  • 12-02-2010
  • 11-02-2010
  • 09-02-2010
  • 08-02-2010
  • 07-02-2010
  • 06-02-2010
  • 05-02-2010
  • 04-02-2010
  • 03-02-2010
  • 02-02-2010
  • 01-02-2010
  • 31-01-2010
  • 30-01-2010
  • 29-01-2010
  • 27-01-2010
  • 26-01-2010
  • 24-01-2010
  • 22-01-2010
  • 20-01-2010
  • 16-01-2010
  • 15-01-2010
  • 14-01-2010
  • 13-01-2010
  • 12-01-2010
  • 11-01-2010
  • 09-01-2010
  • 08-01-2010
  • 07-01-2010
  • 04-01-2010
  • 02-01-2010
  • 01-01-2010
  • 31-12-2009
  • 29-12-2009
  • 28-12-2009
  • 27-12-2009
  • 26-12-2009
  • 25-12-2009
  • 23-12-2009
  • 22-12-2009
  • 21-12-2009
  • 19-12-2009
  • 18-12-2009
  • 17-12-2009
  • 16-12-2009
  • 14-12-2009
  • 13-12-2009
  • 12-12-2009
  • 10-12-2009
  • 09-12-2009
  • 08-12-2009
  • 07-12-2009
  • 06-12-2009
  • 04-12-2009
  • 03-12-2009
  • 02-12-2009
  • 30-11-2009
  • 28-11-2009
  • 27-11-2009
  • 26-11-2009
  • 24-11-2009
  • 22-11-2009
  • 21-11-2009
  • 20-11-2009
  • 18-11-2009
  • 17-11-2009
  • 16-11-2009
  • 15-11-2009
  • 13-11-2009
  • 12-11-2009
  • 11-11-2009
  • 09-11-2009
  • 08-11-2009
  • 06-11-2009
  • 05-11-2009
  • 04-11-2009
  • 03-11-2009
  • 01-11-2009
  • 29-10-2009
  • 26-10-2009
  • 24-10-2009
  • 23-10-2009
  • 21-10-2009
  • 20-10-2009
  • 19-10-2009
  • 18-10-2009
  • 17-10-2009
  • 16-10-2009
  • 14-10-2009
  • 12-10-2009
  • 10-10-2009
  • 09-10-2009
  • 08-10-2009
  • 06-10-2009
  • 05-10-2009
  • 04-10-2009
  • 02-10-2009
  • 01-10-2009
  • 30-09-2009
  • 28-09-2009
  • 27-09-2009
  • 25-09-2009
  • 22-09-2009
  • 21-09-2009
  • 20-09-2009
  • 19-09-2009
  • 18-09-2009
  • 16-09-2009
  • 15-09-2009
  • 14-09-2009
  • 13-09-2009
  • 11-09-2009
  • 10-09-2009
  • 09-09-2009
  • 08-09-2009
  • 07-09-2009
  • 06-09-2009
  • 05-09-2009
  • 04-09-2009
  • 02-09-2009
  • 01-09-2009
  • 31-08-2009
  • 30-08-2009
  • 29-08-2009
  • 28-08-2009
  • 27-08-2009
  • 26-08-2009
  • 25-08-2009
  • 24-08-2009
  • 23-08-2009
  • 21-08-2009
  • 20-08-2009
  • 17-08-2009
  • 16-08-2009
  • 15-08-2009
  • 14-08-2009
  • 12-08-2009
  • 11-08-2009
  • 08-08-2009
  • 07-08-2009
  • 05-08-2009
  • 04-08-2009
  • 03-08-2009
  • 02-08-2009
  • 01-08-2009
  • 28-07-2009
  • 27-07-2009
  • 26-07-2009
  • 25-07-2009
  • 24-07-2009
  • 22-07-2009
  • 21-07-2009
  • 20-07-2009
  • 18-07-2009
  • 17-07-2009
  • 16-07-2009
  • 15-07-2009
  • 14-07-2009
  • 13-07-2009
  • 12-07-2009
  • 11-07-2009
  • 10-07-2009
  • 08-07-2009
  • 07-07-2009
  • 05-07-2009
  • 04-07-2009
  • 03-07-2009
  • 02-07-2009
  • 01-07-2009
  • 28-06-2009
  • 27-06-2009
  • 26-06-2009
  • 25-06-2009
  • 24-06-2009
  • 22-06-2009
  • 21-06-2009
  • 20-06-2009
  • 19-06-2009
  • 17-06-2009
  • 14-06-2009
  • 11-06-2009
  • 09-06-2009
  • 08-06-2009
  • 07-06-2009
  • 06-06-2009
  • 04-06-2009
  • 03-06-2009
  • 02-06-2009
  • 01-06-2009
  • 30-05-2009
  • 29-05-2009
  • 27-05-2009
  • 26-05-2009
  • 23-05-2009
  • 22-05-2009
  • 21-05-2009
  • 19-05-2009
  • 18-05-2009
  • 17-05-2009
  • 13-05-2009
  • 12-05-2009
  • 11-05-2009
  • 10-05-2009
  • 06-05-2009
  • 05-05-2009
  • 04-05-2009
  • 28-04-2009
  • 27-04-2009
  • 25-04-2009
  • 22-04-2009
  • 21-04-2009
  • 17-04-2009
  • 15-04-2009
  • 12-04-2009
  • 11-04-2009
  • 10-04-2009
  • 08-04-2009
  • 07-04-2009
  • 05-04-2009
  • 03-04-2009
  • 02-04-2009
  • 01-04-2009
  • 31-03-2009
  • 30-03-2009
  • 28-03-2009
  • 26-03-2009
  • 25-03-2009
  • 24-03-2009
  • 23-03-2009
  • 22-03-2009
  • 21-03-2009
  • 18-03-2009
  • 14-03-2009
  • 12-03-2009
  • 11-03-2009
  • 09-03-2009
  • 08-03-2009
  • 07-03-2009
  • 06-03-2009
  • 05-03-2009
  • 04-03-2009
  • 03-03-2009
  • 02-03-2009
  • 01-03-2009
  • 28-02-2009
  • 25-02-2009
  • 24-02-2009
  • 20-02-2009
  • 19-02-2009
  • 17-02-2009
  • 16-02-2009
  • 13-02-2009
  • 11-02-2009
  • 10-02-2009
  • 09-02-2009
  • 08-02-2009
  • 07-02-2009
  • 02-02-2009
  • 01-02-2009
  • 31-01-2009
  • 30-01-2009
  • 27-01-2009
  • 26-01-2009
  • 23-01-2009
  • 21-01-2009
  • 18-01-2009
  • 15-01-2009
  • 11-01-2009
  • 10-01-2009
  • 09-01-2009
  • 07-01-2009
  • 04-01-2009
  • 03-01-2009
  • 01-01-2009
  • 31-12-2008
  • 30-12-2008
  • 29-12-2008
  • 27-12-2008
  • 26-12-2008
  • 25-12-2008
  • 24-12-2008
  • 23-12-2008
  • 22-12-2008
  • 21-12-2008
  • 19-12-2008
  • 18-12-2008
  • 17-12-2008
  • 13-12-2008
  • 11-12-2008
  • 10-12-2008
  • 09-12-2008
  • 08-12-2008
  • 05-12-2008
  • 03-12-2008
  • 02-12-2008
  • 01-12-2008
  • 30-11-2008
  • 28-11-2008
  • 27-11-2008
  • 26-11-2008
  • 24-11-2008
  • 22-11-2008
  • 21-11-2008
  • 20-11-2008
  • 19-11-2008
  • 18-11-2008
  • 17-11-2008
  • 13-11-2008
  • 12-11-2008
  • 11-11-2008
  • 10-11-2008
  • 08-11-2008
  • 07-11-2008
  • 05-11-2008
  • 04-11-2008
  • 03-11-2008
  • 02-11-2008
  • 01-11-2008
  • 30-10-2008
  • 27-10-2008
  • 26-10-2008
  • 23-10-2008
  • 22-10-2008
  • 21-10-2008
  • 20-10-2008
  • 19-10-2008
  • 17-10-2008
  • 16-10-2008
  • 15-10-2008
  • 14-10-2008
  • 12-10-2008
  • 10-10-2008
  • 09-10-2008
  • 08-10-2008
  • 07-10-2008
  • 06-10-2008
  • 03-10-2008
  • 02-10-2008
  • 01-10-2008
  • 30-09-2008
  • 29-09-2008
  • 28-09-2008
  • 27-09-2008
  • 26-09-2008
  • 25-09-2008
  • 23-09-2008
  • 22-09-2008
  • 21-09-2008
  • 20-09-2008
  • 17-09-2008
  • 16-09-2008
  • 15-09-2008
  • 14-09-2008
  • 13-09-2008
  • 12-09-2008
  • 08-09-2008
  • 04-09-2008
  • 03-09-2008
  • 02-09-2008
  • 01-09-2008
  • 31-08-2008
  • 30-08-2008
  • 28-08-2008
  • 27-08-2008
  • 26-08-2008
  • 25-08-2008
  • 24-08-2008
  • 21-08-2008
  • 19-08-2008
  • 18-08-2008
  • 15-08-2008
  • 14-08-2008
  • 13-08-2008
  • 11-08-2008
  • 10-08-2008
  • 06-08-2008
  • 04-08-2008
  • 03-08-2008
  • 02-08-2008
  • 21-07-2008
  • 17-07-2008
  • 16-07-2008
  • 08-07-2008
  • 07-07-2008
  • 06-07-2008
  • 05-07-2008
  • 04-07-2008
  • 03-07-2008
  • 02-07-2008
  • 01-07-2008
  • 30-06-2008
  • 29-06-2008
  • 28-06-2008
  • 25-06-2008
  • 23-06-2008
  • 22-06-2008
  • 21-06-2008
  • 20-06-2008
  • 19-06-2008
  • 17-06-2008
  • 16-06-2008
  • 15-06-2008
  • 14-06-2008
  • 12-06-2008
  • 11-06-2008
  • 10-06-2008
  • 09-06-2008
  • 08-06-2008
  • 06-06-2008
  • 05-06-2008
  • 04-06-2008
  • 03-06-2008
  • 02-06-2008
  • 01-06-2008
  • 31-05-2008
  • 30-05-2008
  • 29-05-2008
  • 28-05-2008
  • 27-05-2008
  • 26-05-2008
  • 25-05-2008
  • 21-05-2008
  • 20-05-2008
  • 18-05-2008
  • 17-05-2008
  • 15-05-2008
  • 13-05-2008
  • 12-05-2008
  • 11-05-2008
  • 10-05-2008
  • 07-05-2008
  • 06-05-2008
  • 03-05-2008
  • 02-05-2008
  • 30-04-2008
  • 29-04-2008
  • 28-04-2008
  • 27-04-2008
  • 26-04-2008
  • 25-04-2008
  • 23-04-2008
  • 22-04-2008
  • 21-04-2008
  • 20-04-2008
  • 19-04-2008
  • 18-04-2008
  • 16-04-2008
  • 15-04-2008
  • 14-04-2008
  • 10-04-2008
  • 09-04-2008
  • 08-04-2008
  • 07-04-2008
  • 06-04-2008
  • 05-04-2008
  • 04-04-2008
  • 03-04-2008
  • 02-04-2008
  • 01-04-2008
  • 31-03-2008
  • 29-03-2008
  • 28-03-2008
  • 27-03-2008
  • 26-03-2008
  • 25-03-2008
  • 23-03-2008
  • 22-03-2008
  • 21-03-2008
  • 20-03-2008
  • 19-03-2008
  • 18-03-2008
  • 17-03-2008
  • 16-03-2008
  • 15-03-2008
  • 14-03-2008
  • 13-03-2008
  • 12-03-2008
  • 11-03-2008
  • 10-03-2008
  • 08-03-2008
  • 07-03-2008
  • 05-03-2008
  • 04-03-2008
  • 03-03-2008
  • 01-03-2008
  • 29-02-2008
  • 28-02-2008
  • 27-02-2008
  • 26-02-2008
  • 25-02-2008
  • 23-02-2008
  • 22-02-2008
  • 21-02-2008
  • 19-02-2008
  • 18-02-2008
  • 17-02-2008
  • 16-02-2008
  • 15-02-2008
  • 14-02-2008
  • 12-02-2008
  • 09-02-2008
  • 07-02-2008
  • 06-02-2008
  • 05-02-2008
  • 04-02-2008
  • 03-02-2008
  • 02-02-2008
  • 31-01-2008
  • 30-01-2008
  • 29-01-2008
  • 28-01-2008
  • 27-01-2008
  • 26-01-2008
  • 25-01-2008
  • 24-01-2008
  • 23-01-2008
  • 22-01-2008
  • 20-01-2008
  • 18-01-2008
  • 17-01-2008
  • 16-01-2008
  • 15-01-2008
  • 14-01-2008
  • 13-01-2008
  • 12-01-2008
  • 11-01-2008
  • 10-01-2008
  • 09-01-2008
  • 08-01-2008
  • 07-01-2008
  • 05-01-2008
  • 04-01-2008
  • 02-01-2008
  • 01-01-2008
  • 30-12-2007
  • 29-12-2007
  • 27-12-2007
  • 26-12-2007
  • 25-12-2007
  • 23-12-2007
  • 22-12-2007
  • 21-12-2007
  • 19-12-2007
  • 18-12-2007
  • 17-12-2007
  • 16-12-2007
  • 15-12-2007
  • 14-12-2007
  • 13-12-2007
  • 12-12-2007
  • 11-12-2007
  • 10-12-2007
  • 09-12-2007
  • 07-12-2007
  • 06-12-2007
  • 05-12-2007
  • 04-12-2007
  • 03-12-2007
  • 02-12-2007
  • 28-11-2007
  • 26-11-2007
  • 24-11-2007
  • 23-11-2007
  • 22-11-2007
  • 20-11-2007
  • 18-11-2007
  • 17-11-2007
  • 16-11-2007
  • 14-11-2007
  • 13-11-2007
  • 12-11-2007
  • 11-11-2007
  • 09-11-2007
  • 08-11-2007
  • 07-11-2007
  • 06-11-2007
  • 05-11-2007
  • 03-11-2007
  • 02-11-2007
  • 30-10-2007
  • 29-10-2007
  • 27-10-2007
  • 26-10-2007
  • 25-10-2007
  • 24-10-2007
  • 23-10-2007
  • 22-10-2007
  • 21-10-2007
  • 20-10-2007
  • 18-10-2007
  • 17-10-2007
  • 16-10-2007
  • 13-10-2007
  • 12-10-2007
  • 10-10-2007
  • 09-10-2007
  • 07-10-2007
  • 05-10-2007
  • 04-10-2007
  • 01-10-2007
  • 29-09-2007
  • 28-09-2007
  • 26-09-2007
  • 25-09-2007
  • 24-09-2007
  • 22-09-2007
  • 21-09-2007
  • 20-09-2007
  • 19-09-2007
  • 18-09-2007
  • 17-09-2007
  • 14-09-2007
  • 13-09-2007
  • 11-09-2007
  • 10-09-2007
  • 09-09-2007
  • 08-09-2007
  • 07-09-2007
  • 05-09-2007
  • 03-09-2007
  • 01-09-2007
  • 30-08-2007
  • 29-08-2007
  • 28-08-2007
  • 27-08-2007
  • 26-08-2007
  • 23-08-2007
  • 21-08-2007
  • 19-08-2007
  • 14-08-2007
  • 12-08-2007
  • 09-08-2007
  • 05-08-2007
  • 04-08-2007
  • 01-08-2007
  • 26-07-2007
  • 20-07-2007
  • 18-07-2007
  • 17-07-2007
  • 16-07-2007
  • 15-07-2007
  • 12-07-2007
  • 10-07-2007
  • 08-07-2007
  • 07-07-2007
  • 06-07-2007
  • 05-07-2007
  • 03-07-2007
  • 02-07-2007
  • 01-07-2007
  • 29-06-2007
  • 28-06-2007
  • 27-06-2007
  • 26-06-2007
  • 24-06-2007
  • 21-06-2007
  • 20-06-2007
  • 19-06-2007
  • 18-06-2007
  • 15-06-2007
  • 13-06-2007
  • 12-06-2007
  • 11-06-2007
  • 10-06-2007
  • 09-06-2007
  • 08-06-2007
  • 07-06-2007
  • 05-06-2007
  • 04-06-2007
  • 02-06-2007
  • 01-06-2007
  • 31-05-2007
  • 30-05-2007
  • 29-05-2007
  • 28-05-2007
  • 27-05-2007
  • 26-05-2007
  • 25-05-2007
  • 24-05-2007
  • 23-05-2007
  • 21-05-2007
  • 19-05-2007
  • 18-05-2007
  • 17-05-2007
  • 16-05-2007
  • 15-05-2007
  • 14-05-2007
  • 12-05-2007
  • 11-05-2007
  • 09-05-2007
  • 07-05-2007
  • 04-05-2007
  • 02-05-2007
  • 30-04-2007
  • 29-04-2007
  • 28-04-2007
  • 27-04-2007
  • 26-04-2007
  • 24-04-2007
  • 21-04-2007
  • 18-04-2007
  • 15-04-2007
  • 13-04-2007
  • 12-04-2007
  • 09-04-2007
  • 08-04-2007
  • 07-04-2007
  • 05-04-2007
  • 04-04-2007
  • 03-04-2007
  • 01-04-2007
  • 30-03-2007
  • 29-03-2007
  • 28-03-2007
  • 27-03-2007
  • 26-03-2007
  • 25-03-2007
  • 24-03-2007
  • 22-03-2007
  • 21-03-2007
  • 20-03-2007
  • 18-03-2007
  • 17-03-2007
  • 16-03-2007
  • 15-03-2007
  • 14-03-2007
  • 13-03-2007
  • 12-03-2007
  • 10-03-2007
  • 08-03-2007
  • 07-03-2007
  • 05-03-2007
  • 04-03-2007
  • 03-03-2007
  • 02-03-2007
  • 01-03-2007
  • 28-02-2007
  • 26-02-2007
  • 24-02-2007
  • 21-02-2007
  • 19-02-2007
  • 18-02-2007
  • 17-02-2007
  • 16-02-2007
  • 14-02-2007
  • 11-02-2007
  • 10-02-2007
  • 08-02-2007
  • 05-02-2007
  • 03-02-2007
  • 02-02-2007
  • 01-02-2007
  • 31-01-2007
  • 29-01-2007
  • 28-01-2007
  • 25-01-2007
  • 24-01-2007
  • 23-01-2007
  • 22-01-2007
  • 20-01-2007
  • 19-01-2007
  • 18-01-2007
  • 17-01-2007
  • 16-01-2007
  • 15-01-2007
  • 14-01-2007
  • 13-01-2007
  • 12-01-2007
  • 11-01-2007
  • 10-01-2007
  • 09-01-2007
  • 08-01-2007
  • 07-01-2007
  • 04-01-2007
  • 03-01-2007
  • 01-01-2007
  • 31-12-2006
  • 29-12-2006
  • 28-12-2006
  • 27-12-2006
  • 26-12-2006
  • 25-12-2006
  • 24-12-2006
  • 23-12-2006
  • 22-12-2006
  • 21-12-2006
  • 20-12-2006
  • 19-12-2006
  • 18-12-2006
  • 17-12-2006
  • 16-12-2006
  • 15-12-2006
  • 14-12-2006
  • 13-12-2006
  • 12-12-2006
  • 11-12-2006
  • 09-12-2006
  • 07-12-2006
  • 06-12-2006
  • 05-12-2006
  • 04-12-2006
  • 01-12-2006
  • 29-11-2006
  • 28-11-2006
  • 27-11-2006
  • 26-11-2006
  • 25-11-2006
  • 24-11-2006
  • 23-11-2006
  • 21-11-2006
  • 19-11-2006
  • 18-11-2006
  • 17-11-2006
  • 16-11-2006
  • 15-11-2006
  • 14-11-2006
  • 13-11-2006
  • 11-11-2006
  • 10-11-2006
  • 07-11-2006
  • 06-11-2006
  • 05-11-2006
  • 04-11-2006
  • 03-11-2006
  • 02-11-2006
  • 30-10-2006
  • 29-10-2006
  • 26-10-2006
  • 25-10-2006
  • 24-10-2006
  • 23-10-2006
  • 22-10-2006
  • 21-10-2006
  • 17-10-2006
  • 14-10-2006
  • 13-10-2006
  • 12-10-2006
  • 11-10-2006
  • 10-10-2006
  • 08-10-2006
  • 06-10-2006
  • 05-10-2006
  • 04-10-2006
  • 02-10-2006
  • 01-10-2006
  • 30-09-2006
  • 28-09-2006
  • 27-09-2006
  • 26-09-2006
  • 23-09-2006
  • 22-09-2006
  • 20-09-2006
  • 19-09-2006
  • 18-09-2006
  • 17-09-2006
  • 13-09-2006
  • 12-09-2006
  • 11-09-2006
  • 10-09-2006
  • 09-09-2006
  • 05-09-2006
  • 03-09-2006
  • 02-09-2006
  • 01-09-2006
  • 31-08-2006
  • 30-08-2006
  • 28-08-2006
  • 27-08-2006
  • 26-08-2006
  • 23-08-2006
  • 22-08-2006
  • 21-08-2006
  • 20-08-2006
  • 19-08-2006
  • 18-08-2006
  • 17-08-2006
  • 16-08-2006
  • 15-08-2006
  • 13-08-2006
  • 12-08-2006
  • 10-08-2006
  • 07-08-2006
  • 06-08-2006
  • 05-08-2006
  • 04-08-2006
  • 03-08-2006
  • 02-08-2006
  • 01-08-2006
  • 30-07-2006
  • 29-07-2006
  • 28-07-2006
  • 27-07-2006
  • 26-07-2006
  • 25-07-2006
  • 24-07-2006
  • 23-07-2006
  • 22-07-2006
  • 18-07-2006
  • 16-07-2006
  • 15-07-2006
  • 14-07-2006
  • 13-07-2006
  • 12-07-2006
  • 10-07-2006
  • 08-07-2006
  • 07-07-2006
  • 05-07-2006
  • 04-07-2006
  • 03-07-2006
  • 02-07-2006
  • 01-07-2006
  • 30-06-2006
  • 29-06-2006
  • 27-06-2006
  • 26-06-2006
  • 25-06-2006
  • 24-06-2006
  • 23-06-2006
  • 21-06-2006
  • 20-06-2006
  • 18-06-2006
  • 16-06-2006
  • 15-06-2006
  • 14-06-2006
  • 12-06-2006
  • 06-06-2006
  • 05-06-2006
  • 04-06-2006
  • 03-06-2006
  • 30-05-2006
  • 27-05-2006
  • 24-05-2006
  • 23-05-2006
  • 22-05-2006
  • 21-05-2006
  • 20-05-2006
  • 19-05-2006
  • 17-05-2006
  • 15-05-2006
  • 14-05-2006
  • 13-05-2006
  • 12-05-2006
  • 08-05-2006
  • 05-05-2006
  • 04-05-2006
  • 03-05-2006
  • 02-05-2006
  • 30-04-2006
  • 29-04-2006
  • 28-04-2006
  • 27-04-2006
  • 25-04-2006
  • 24-04-2006
  • 23-04-2006
  • 22-04-2006
  • 21-04-2006
  • 19-04-2006
  • 18-04-2006
  • 17-04-2006
  • 15-04-2006
  • 14-04-2006
  • 13-04-2006
  • 12-04-2006
  • 10-04-2006
  • 09-04-2006
  • 08-04-2006
  • 07-04-2006
  • 05-04-2006
  • 03-04-2006
  • 02-04-2006
  • 31-03-2006
  • 28-03-2006
  • 26-03-2006
  • 25-03-2006
  • 24-03-2006
  • 23-03-2006
  • 22-03-2006
  • 21-03-2006

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • *************************


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!